Domenedebatten: Smarte navnevalg er innovativt, men...

Er egentlig Johnny Omarks 'nykaprede' domenenavn egentlig gode, spør Sjur-Olaf Hanseid Bendiksen, som med dette innlegget kaster seg inn i domenedebatten på digitoday.no

Man må for det første dele problemstillingen opp i to. Den ene siden er de som registrerer domenenavn i den hensikt at det skal få merverdi for ettertiden gjennom å registerer generelle og spesialiserte ord og bokstavsammensetninger. På den andre siden har vi de som registerere andre bedrifters navn og merkenavn for å kreve kompansasjon av disse for å la de "rettmessige" eierene benytte disse. Den siste delen er selvfølgelig uakseptabelt i alle former og bør være et ikke-tema.

Det undres av Cook på hvorfor disse menneskene ikke er så innovative og nyskapende at de klarer å utvikle ideen selv? Det er jo nettopp innovasjon og kreativ tenkning det hele koker ned til - det at et marked er der for kjøp av domenenavn regulerer jo hele industrien og vi kan se mange heldige avkastninger de siste månedene på bl.a. 'wap.no', 'start.no' - som kjøperen har sett stor verdi i - og det er jo faktisk en grunn til at noen ønsker å kjøpe disse igjen, for å spinne videre på ideen som domenenavnet er.

Og den som søker om navnet først må jo være den rettmessige eier - uavhengig om han/hun besitter mange andre domenenavn fra før - så lenge navnet ikke krenker noens rettigheter.

I Norge har det vært veldig vanskelig for ikke å si umulig å registerere kjente vare-/firmanavn som er norske. Dette er en kombinasjon av et strengt lovverk samt manuell behandling av oppegående saksbehandlere. Det som ikke har vært så vanskelig er å registerer domenenavn som kanskje bryter med internasjonale varemerker og derfor oppstår saker som "Playstation" som verserer i ymse advokatkontorer for tiden - noe som er svært vanskelig for NORID å undersøke da behandlingstiden ville vært uholdbar og ditto merkostnader for søkeren.

Du (Cook, red.anm.) trekker også opp en analogi på hvordan det ville vært om alle stormet avsted til Brønnøysundregistrene for å få sin enhet juridisk godkjent og tildelt et organisasjonsnummer. Det er nettopp dette som har skjedd de siste årene og det er bare å se på statistikken på antall nye enkeltmannsforetak og ansvarlige selskaper som har dukket opp de siste par årene og deretter se på omsetningstall, for ikke å snakke om geografisk spredning på disse. Dette indikerer klart det faktum at man virkelig opplever en stor pågang da registrering i Brønnøysund ikke koster noe for registrering i enhetsregisteret og at dette er den enkleste inngangsbilletten til et domenenavn.

"Hva om man lot alle få lov til å registrere ett domene og deretter betale en svært høy sum for å få lov til å registrere ytterligere domener?"

Det er jo nettopp dette som har vært praktisert de årene NORID har forvaltet .no og det er jo denne "lovbestemmelsen" som Kreativet Nett har ungått når de har registrert sine ENK eller ANS. På denne måten har de fulgt lovverket til punkt og prikke og de har jo ikke "stjålet" noen domenenavn de har simpelthen kjøpt disse etter selv å ha tenkt ut hvilke domenenavn som kan være aktuelle og 'profittable'. På denne måten har de skapt en verdi som de etter all sannsynlighet ønsker å selge eller videreutvikle ved en senere anledning.

"Privatpersoner burde vært håndtert helt separat, hva med f.eks. eget domene under det nasjonale domenet for å håndtere dem?"

Dette har vært på banen i mange år og håndteres under 'priv.no'.....

"...kommer garantert til å skape masse problemer for de seriøse aktørene"

Nei, generelt skaper ikke dette problemer, kun i de tilfeller hvor noen aktivt går inn for å registere andres navn og varemerker er problemet forståelig. Når man trekker frem Kreativt Nett som et eksempel må man skille mellom det å erverve seg domenenavn på en lovlig og legitim måte ved å selv klekke ut ideer og tanker mht. domenenavn og det å krenke tredjeparts navn og rettigheter som selvfølgelig er uakseptabelt.

Som en sluttnote er det spennende at Johnny Omarks domenenavn betegnes som gode. Hvilke barn og tenåringer klarer å stave et domenenavn på 21 bokstaver kombinert med fire ord som attpåtil er forkortelser korrekt på første forsøk?

Lykke til :o)

mvh
Sjur-Olaf Hanseid Bendiksen

Til toppen