JUSS OG SAMFUNN

Domenegruppe kritiseres for manglende åpenhet

Det første offentlige møtet til ICANN, som utarbeider kjøreregler for internasjonal domeneregistrering, ble avholdt i forrige uke. ICANNs styre ledes av Esther Dyson, og flere av de fremmøtte uttrykte bekymring for åpenhet og finansiering av organisasjonen.

Hilde Nyman
17. nov. 1998 - 14:31

14. november gikk startskuddet for det første av flere offentlige møter i styret som skal se nærmere på domenavn, The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) etterfølgeren til IANA som avdøde Jon Postel ledet.

Det første ble avholdt i USA, 25. november skal det holdes et møte i Belgia og et offentlig møte i Asia er planlagt i slutten av februar 1999.

Interimpresident i ICANN, Michael Roberts, forteller til Inter@ctive Week at februarmøtet kan bli møtet hvor virkelig politikk for styret blir diskutert. Det møtte opp mellom 200-300 personer på møtet i den amerikanske nordstaten Massachusetts, som av mange ble sett på som "coming out"-begivenheten for styret.

På møtet, som ble overført direkte på Internett, kunne publikum komme med innspill, kritikk og annet til de fremmøtte styremedlemmene. Ifølge Inter@ctive Week uttrykte de fleste av talerne bekymring for den organisatoriske strukturen av ICANN, dens manglende åpenhet, etterrettelighet, om noen vil kontrollere organet og hvordan ICANN vil bli finansiert.

Spørsmål om offentlighet og åpenhet i forbindelse med møtene i styret, ble fremmet, og styrets møter vil ikke være åpne, men møtereferat vil være allment tilgjengelig 21 dager etterpå. Forslag om å kringkaste møtene direkte på Internett også i framtiden, ble forkastet av styret med den begrunnelse at det vil "legge bånd på medlemmenes villighet til å snakke åpent" og gjøre det vanskeligere å komme til enighet.

Av de ni styremedlemmer som sitter i styret, er velkjente Esther Dyson styreformann (chairwoman).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.