Domenehai må ut med gigantbeløp

Triksing med domenenavn er utbredt. Nå får en aktør blø skikkelig for praksisen.

Domeneselskapet OnlineNIC får nå en saftig bot. (Foto: Creative Commons, Navngivelse-Ingen Bearbeidelse 2.0 Generisk)
Domeneselskapet OnlineNIC får nå en saftig bot. (Foto: Creative Commons, Navngivelse-Ingen Bearbeidelse 2.0 Generisk)

Triksing med domenenavn er utbredt. Nå får en aktør blø skikkelig for praksisen.

Praksisen med registrering av domenenavn som ligner merkevarenavn eller som ligger tett opptil ekte nettsteder, gir klingende mynt i kassen for mange såkalte domenesnyltere.

Grunnen er at besøkende ofte havner på slike «kunstige» nettsteder ved for eksempel tastefeil. Disse inneholder gjerne annonser som leder til de reelle nettstedene.

Trafikken gjennom slike nettsider har skapt en millionindustri, der store pengebeløp havner i lommene til både annonsørene og virksomhetene som selger annonseplass.

    Les også:

Den amerikanske teleoperatøren Verizon er blant de som har forarget seg over dette.

Nå har de vunnet en rettsak mot domeneselskapet OnlineNIC, som har registrert minst 663 domener med identiske eller svært like navn som deres registrerte varemerker. Det skriver Computerworld.com.

Selskapet må punge ut rundt 220 millioner kroner i erstatning for misbruk av varemerkene. I tillegg må de overføre alle domenenavnene som Verizon har krav på.

Men det er mer trøbbel i vente for selskapet.

Domeneforvalteren er saksøkt av både Microsoft og Yahoo for nøyaktig samme virksomhet.

Microsoft hevder at OnlineNIC urettmessig har registrert rundt 100 domener som er identiske med eller kan forveksles med deres registrerte varemerker, blant annet Windows, karttjenesten Encarta og spillet Halo.

Senest 19. desember leverte Yahoo sin anmeldelse, der domeneselskapet anklages for å ha registrert over 500 domenenavn som utnytter merkevarer som forvaltes av søke- og katalogtjenesten.

OnlineNIC innehar i dag godkjennelse av ICANN som domeneregistrar for toppdomenene .asia .biz .com .info .mobi .name .net .org .pro og .tel.

Også her til lands har domenepirater skapt hodebry for virksomheter. Ifjor ble det kjent at flere aktører overvåker brønnøysundregistrene for å rappe domenenavn fra nyregistrerte selskaper.

    Les også:

Til toppen