JUSS OG SAMFUNN

Domenemonopolist etterforskes for brudd på antitrust-lovgivning

Det amerikanske justisdepartementet etterforsker nå om domenemonopolet til Network Solutions bryter mot antitrust-lovgivningen.

Morten Øverbye
8. juli 1997 - 16:51

Nyheten stammer fra en melding Network Solutions sendte ut i forbindelse med at selskapet innbyr til aksjetegning. Meldingen opplyser om at det amerikanske Justisdepartementets antitrust-gruppe har bedt Network Solutions om flere dokumenter og informasjon rundt registreringen av domenenavn.

Network Solutions er i dag det eneste selskapet på Internett som har myndighet til å registrere domenenavn under .com-, .net- og .org-domenene. Kritikere av selskapet har tidligere hevdet at dette monopolet fører til høye priser og dårlig service på domeneregistrering.

Gabriel Battista, Network Solutions administrerende direktør, sier til Washington Post at selskapet tar henvendelsen alvorlig. Utover dét ville han ikke kommentere saken, av hensyn til at den amerikanske børskommisjonen som pålegger selskapets ledelse munnkurv på grunn av den pågående tegningsinnbydelsen, ble det sagt.

Det er første gang selskapet, som har hatt monopol på registrering av internasjonale domener siden 1995, åpent har invitert til aksjetegning i selskapet. Ifølge tegningsinnbydelsen håper selskapet å få inn 35 millioner dollar i frisk kapital gjennom nytegningen.

Network Solutions fikk sitt domenemonopol av den nasjonale amerikanske forskningsstiftelsen NSF i 1995. Inntil da hadde NSF selv drevet registreringen av internasjonale domener. Etter avtalen med NSF skal Network Solutions sette av 30 prosent av registreringsbeløpet i et fond for vedlikehold og oppgradering av Internett. Til nå har ikke Network Solutions brukt noe av fondet, som har vokst til mer enn 23 millioner dollar.

NSF har tidligere i år opplyst at avtalen med Network Solutions ikke vil bli fornyet når den går ut til neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.