Domenenavn tidoblet på ti år

Det er fortsatt mange virksomheter uten domenenavn selv om antallet er mangedoblet.

Domenenavn tidoblet på ti år

Det er fortsatt mange virksomheter uten domenenavn selv om antallet er mangedoblet.

I går rundet telleverket hos Norid for første gang 400 000 domenenavn. Antallet er mer enn tidoblet på ti år, og veksten er fortsatt sterk. Et domenenavn under .no er et klart førstevalg blant norske virksomheter.

I tillegg til domenenavn under .no, har mange norske virksomheter registrert under andre toppdomener, som .com og .net. Blant dem som har et domenenavn, mener likevel mer enn ni av ti at .no-adressen er den viktigste når de skal profilere virksomheten.

Internett blir stadig viktigere for alle deler av samfunnet, noe veksten i domenenavn gir et tydelig signal om. Fra en beskjeden start tidlig på 1980-tallet, passerte vi 1000 norske domenenavn i 1995 og en kvart million ti år senere. Nå har vi rundet 400 000. Med dagens vekst tar det mellom tre og fire år å doble antall nyregistreringer.

Men til tross for at Norge er et av de landene i verden der Internett er mest utbredt, er det ennå mange virksomheter som ikke har sitt eget domenenavn. - Ut fra dagens forutsetninger tyder alt på at vi fortsatt vil oppleve sterk vekst, sier Hilde Thunem, daglig leder i Norid.

- For norske virksomheter som har registrert domenenavn under flere toppdomener, er det en klar tendens til at en adresse under .no er det naturlige førstevalget for dem, sier Hilde Thunem.

Hele 95 prosent av de norske domenenavnene fornyes hvert år, noe som betyr at

svært få domenenavn avvikles. Dette er en av de aller høyeste fornyingsratene i verden, og viser at .no-domener registreres med tanke på langsiktig bruk.

Norske nettsider ble i år for andre gang rangert helt i têtskiktet internasjonalt når det gjelder sikker bruk av sidene. Norge kommer svært godt ut både når det gjelder virus og andre trusler. Det er også mindre søppelpost og såkalte pop-ups på websider under .no enn under de aller fleste andre toppdomener i verden.

Testen, som er utført av det amerikanske byrået McAfee SiteAdvisor avdekker store geografiske forskjeller i sikkerhet for forskjellige toppdomener. Analysen peker på regelverket og driftsrutinene for toppdomenet som viktige årsaker til at noen er sikrere enn andre.

Til toppen