Domenepirat snytt for skatten

Skatteetaten har i flere år drevet nettstedet skatteetaten.no, og tok affære da de oppdaget at en privatperson i fjor vår kapret domenenavnet skatteetaten.com. Etaten har nå vunnet saken, og .com-domenet.

Stavanger-mannen Eivind Nag har fått mye oppmerksomhet etter at han sikret seg .com-domenene til Skatteetaten, Legeforeningen og Norad. Nag har tidligere uttalt til NTB at han skaffet seg domenenavnene for å skape politisk blest. Han ville herse med de etablerte folkene, og påstod at han overhodet ikke hadde noe økonomisk motiv for å gjøre dette.

I november i fjor gikk Legeforeningen til sak mot Nag for å få retten til det de mente var sitt eget domenenavn, men foreningen tapte.
Les denne saken her: Legeforeningen tapte domene-sak

Skatteetaten var heldigere med avgjørslsen fra den internasjonale voldgiftdomstolen World Intellectual Property Organization, som skal beskytte såkalt intellektuell eiendom. WIPO gir etaten medhold i en særdeles klar avgjørelse, og overfører domenet til etaten.


- Avgjørelsen er svært viktig. Skatteetaten kan ikke leve med at noen bruker vårt navn og kopierer våre sider slik at folk blir i tvil om hvem som representerer den norske skattemyndigheten, sier skattedirektør Bjarne Hope i en pressemelding.

WIPO slår fast at Eivind Nag avledet nordmenn som søkte skatteinformasjon på nettet til sin egen nettside. De ble forvirret av innholdet de fant der, eller de mistet motet og ga opp å lete videre, mener organisasjonen, som ifølge pressemeldingen konstaterer at dette var til skade for både dem selv og skatteetaten.

- Vi er meget fornøyde med at avgjørelsen er så klar på dette punktet, sier skattedirektøren.

Skatteetaten har i flere år drevet nettstedet skatteetaten.no og tok affære etter at en privatperson i fjor vår tok i bruk domenet skatteetaten.com. Siden var utformet som en tro kopi av skatteetatens side, og innholdet var et forsøk på harselas. Nag ville selge domenet til Skattedirektoratet for det han kalte "markedspris", og direktoratet svarte ved å stevne ham inn for FN-organet WIPO i Genève.

WIPO har gitt skatteetaten fullt medhold. Det innebærer at .com-domenet overføres til Skattedirektoratet. WIPO fant at .com-adressen var forvirrende lik .no-adressen, at den innklagede ikke hadde noe som helst legitimt krav på domenet, samt at forsøket på å selge domenet for "markedspris" klart beviste hans "onde" hensikt.

- Denne avgjørelsen er en av de aller første i sitt slag i Norge, og den er derfor av stor prinsipiell betydning, sier advokatfullmektig Vegard Sørensen fra Deloitte & Touche Advokater DA som førte saken for Skattedirektoratet.

Eivind Nag var ikke tilgjengelig for kommentar da digitoday.no ringte.

Hvis du er spesielt interessert, kan du lese hele avgjørelsen her.

Til toppen