Domenepirater overvåker register

Flere aktører bruker Brønnøysundregistrene for å sikre seg verdifulle domener tidlig.

Domenepirater overvåker register

Fra et selskap registrerer seg i Brønnøysund til det får godkjent eget domenenavn går det litt tid. Flere webfirmaer utnytter ventetiden til å skaffe seg retten til domenenavnet til selskapene. Senere tilbyr de selskapene å kjøpe tilbake domenenavnet for overpris, skriver Nationen.

Ett av selskapene som har vært utsatt for dette er IT-firmaet Roadsolution

- Jeg følte dette som utpressing. Vi ble forbannet. Selv om vi ikke betalte dem pengene, har dette kostet oss mange arbeidstimer, sier systemutvikler Arnt Berge til Nationen.

Problemet med Brønnøysundregistrene er tidsrommet mellom registrering av bedrift og domene. Da er navnet fritt for alle.

- Dette er som et hull i skatteloven. Jo flere som vet om det, jo flere vil løpe til det, sier professor i rettsinformatikk, Jon Bing. Han går hardt ut mot firmaer som spekulerer i nyregistreringen.

- Dette er en gråsone, men det er ingen tvil om at praksisen er etisk uansvarlig. Hvis noen tar et domene direkte etter en oppføring hos Brønnøysund, er det åpenbart i «ond tro». En slik sak burde bli prøvd for rettsapparatet hvor det er mulig å idømme erstatninger, mener professoren.

Les mer om: