BEDRIFTSTEKNOLOGI

Domino utvides for kunnskapsbehandling

Lotus annonserte tirsdag en utvidelse av Domino-serveren som vil gjøre det mulig å bearbeide dataene i gruppevaresystemet på en mer konstruktiv måte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. okt. 1999 - 09:25

Lotus Development Corporation annonserte under den første dagen av Lotusphere 99 en ny kunnskapsbehandlingspakke. Pakken, som vil bli et tillegg til Domino-serveren, har foreløpig kodenavnet Raven.

Cliff Reeves, visepresident i for Lotus Product Management, fortalte under messens åpningssesjon om hvordan kunnskap normalt deles i de fleste bedrifter:

- Kunnskap overføres fra én person til en annen ved at de tilfeldigvis "skumper" inn i hverandre i korridorene og deretter snakker sammen. Kunnskapsbehandling er å få disse "uhellene" til å skje med hensikt.

Raven er nøkkelelementet i Lotus' generelle strategi for kunnskapsbehandling. Denne inkluderer tjenester, dokumentasjon av teknologier som benyttes og løsninger, alt under det samlende slagordet "People, Places & Things".

Raven vil fremstå som en enkeltstående portal som lar brukerne finne fram til nyttig informasjon og applikasjoner om et gitt tema. Den vil også gjøre brukerne oppmerksomme på andre kunnskapsrike personer i organisasjonen, samt organisere alle relaterte oppgaver, grupper og prosjekter.
Daglig leder og senior visepresident for Lotus EMEA, Pierre Van Beneden, forteller at i en organisasjon, vil Raven fungere som et sted hvor folk og innhold bringes sammen. Det vil opprettes egne portaler for forskjellige grupper innen organisasjonen. Portalene tilbyr i tillegg til informasjon om medlemmene av gruppen, også hurtigkoblinger eller bokmerker til informasjon som er relatert til gruppen.


Både valget av medlemmer i gruppen og informasjonen som tilbys vil automatisk velges ut av Raven. Men det er selvsagt også mulig å skreddersy for hånd. Informasjonen som legges ut om bedriftens personer oppdateres automatisk av "crawlere" som søker gjennom tilgjengelige dokumenter av en rekke forskjellige typer og formater, inkludert PDF, Word og HTML.

Informasjonen om de ansatte i bedriften kan blant annet benyttes til å finne ut hvilken kompetanse de forskjellige personene har. En person som tidligere har vært ansatt i et gitt selskap, kan være en ressurs når det gjelder informasjon om nettopp dette firmaet.

Brukerne kan ved hjelp av Sametime-teknologien - som har mye felles med blant annet ICQ - se når de andre brukerne i bedriften er tilgjengelige på nettet. Det blir gjennom Raven også mulig å se hvem innen din gruppe som arbeider med det samme som deg.

Går man tilbake til Lotus sitt "People, Places & Things", betyr "People" i denne sammenheng "lokalisering av ekspertise". Portalene er "Places", mens det med "Things" menes katalogen med innhold.

Portalen er en videreføring av åpningssiden i Lotus Notes R5. Den skal være enkel å sette opp, enda enklere å vedlikeholde og med få trinn tilby nettopp den informasjonen brukeren trenger i en gitt arbeidssituasjon.

Raven, som altså vil være et tillegg til Domino R5, ventes å bli leveringsklar i løpet av sommeren år 2000.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.