- Dommen er et rent fantasiprodukt

Telenor sier sibirsk erstattningsdom er ulogisk, og har ingen planer om å bøye av.

Telenor sier sibirsk erstattningsdom er ulogisk, og har ingen planer om å bøye av.

Telenor stiller seg helt uforstående til dommen i en russisk domstol hvor selskapet kreves for 2,8 milliarder dollar. - Dommen er et rent fantasiprodukt, sier en pressetalsmann for selskapet.

Telenor er av en russisk domstol i den lille sibirske byen Khanty-Mansiysk dømt til å betale selskapet VimpelCom 2,8 milliarder dollar, fikk selskapet opplyst natt til lørdag. Telenor vil ta i bruk alle juridiske virkemidler for å omstøte dommen.

- Vi anser denne dommen for å være et fantasiprodukt når det gjelder erstatningsbeløp. Vi venter nå på en skriftlig redegjørelse av dommen og vil anke den hvis den bekrefter det vi fikk levert muntlig lørdag klokken to om natten, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor ASA til NTB.

Han betegner hele situasjonen som surrealistisk. Telenor varsler at de vil ta i bruk alle juridiske virkemidler for å omstøte dommen, og forventer å vinne fram,

Søksmålet, som ble anlagt av selskapet Farimex Products, Inc., registrert på De Britiske Jomfruøyene, hevder at Telenor forsinket VimpelComs 230 millioner dollar kjøp av det ukrainske mobilselskapet URS WellCom med nesten ett år.

Telenor som eier 33,6 prosent av aksjene i VimpelCom, motsatte seg kjøpet av URS i 2004.

- Det er ikke noe logisk grunn til at Telenor skal ha påført VimpelCom et tap på 230 millioner dollar. USR har gått med tap helt siden det ble kjøpt. Det hadde også gått med tap om det ble kjøpt et år tidligere, sier Melgaard.

URS har vært ulønnsomt helt siden VimpelCom kjøpte det i november 2005, og tapte 4,1 millioner dollar i 2005, 61 millioner i 2006 og 59,6 millioner dollar i 2007.

- Vi synes det er ganske absurd at man skal kreve ikke bare 2,8 milliarder dollar, men 5,7 milliarder dollar, som var summen Farimex opprinnelig krevde, sier Melgaard.

Farimex er et selskap tilknyttet den russiske industrigiganten Alfagruppen, som er den største eieren i VimpelCom. Telenor mener kravet opprinnelig kommer fra Alfagruppen, som selv er bundet av en aksjonæravtale.

- Vi mener at Farimex, som eier 0,0002 prosent av aksjene i VimpelCom, ikke er i stand til fremme et erstatningskrav i denne størrelsesorden på egen hånd. Vi mener at selskapet er en del av Alfagruppen, og har gått til en amerikansk domstol for å få dette fastslått, sier Melgaard.

Blant annet er styrelederen i Farimex fetteren til Mikhail Fridman, som er styreleder i Alfagruppen.

- Vi mener selskapet, som en del av Alfagruppen og er bundet av aksjonæravtalen, ikke kan ta ut denne typen søksmål, verken i Khanty-Mansiysk eller andre steder. Men skal løse denne type saker gjennom voldgiftsretten i Genève, sier Melgaard.

Telenor har gått til en amerikansk domstol for å få koblingen mellom Farimex og Alfagruppen fastslått.

Teleanalytikere i Norge fester liten tiltro til den russiske dommen.

- Med stor sannsynlighet har dette ingen effekt for Telenor. Vanligvis så har slike typer absurde russiske dommer ikke hatt noen særlig kurspåvirkende kraft for Telenor. Det har vært mange slike typer dommer tidligere, sier teleanalytiker Frank Maaø i DnB NOR Markets til NA24. (©NTB)

    Les også:

Til toppen