Amazon stikker kjepper i hjulene for Microsofts enorme kontrakt med Pentagon

Amazon har gått til sak mot det amerikanske forsvarsdepartementet på grunn av tildelingen av en kontrakt verdt 10 milliarder dollar.
Amazon har gått til sak mot det amerikanske forsvarsdepartementet på grunn av tildelingen av en kontrakt verdt 10 milliarder dollar. Richard Drew / AP / NTB scanpix
14. feb. 2020 - 07:10

Teknologiselskapet Amazon får medhold av en domstol i at arbeidet med konkurrenten Microsofts kontrakt med Pentagon stanses midlertidig.

Avgjørelsen er en seier for Amazon, som har gått til sak mot det amerikanske forsvarsdepartementet for å ha tildelt Microsoft en milliardkontrakt i oktober. Amazon forventet å få tildelt skylagringskontrakten til en verdi på om lag 92 milliarder kroner.

Dommer Patricia Campbell-Smith utstedte påbudet og beordret Amazon til å sette av 42 millioner dollar i tilfelle påbudet ble utstedt feilaktig.

Kritisert av Trump

Amazon var favoritt til å få kontrakten, men president Donald Trumps kritikk av selskapet og sjef Jeff Bezos kastet skygger over prosessen.

Bezos eier også avisa Washington Post, som ofte publiserer kritiske artikler om presidenten.

Forrige måned gikk Amazon til retten for å få stanset Microsofts arbeid med kontrakten fordi en evaluering av anbudsprosessen hadde avdekket klare feil, mangler og skeivheter ved tildelingen.

Tidligere denne uken ba Amazon om at det ble innhentet vitneforklaringer fra Trump og blant andre forsvarsminister Mark Esper og hans forgjenger James Mattis som del av søksmålet mot Pentagon.

Nå har selskapet altså fått medhold.

Pentagons reaksjon

Pentagon sier i en uttalelse at det er misfornøyd med avgjørelsen, og at den forsinker arbeidet med moderniseringen av forsvarsdepartementet og fratar amerikanske soldater kapasiteter de sårt trenger.

Skylagringssystemet med navnet Jedi skal lagre og behandle enorme mengder hemmeligstemplede data. Det skal gjøre det amerikanske forsvaret i stand til å bruke kunstig intelligens til å planlegge krigføring og operasjoner.

– Vi er trygge på vår tildeling av Jedi-kontrakten til Microsoft og jobber for å få realisert dette prosjektet så snart som mulig, heter det uttalelsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trakk fram seks sikkerhetspolitiske utfordringer i en redegjørelse til Stortinget torsdag.
Les også

Støre: KI utfordrer allerede demokratiet betydelig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.