JUSS OG SAMFUNN

Domstolene takker nei til lisenskontroll

– Bortkastet tid, sier de om tilbudet fra Microsoft.

Domstolene synes de har fått nok bistand av Microsoft til korrekt lisensiering av programvaren de har kjøpt. En ny gjennomgang nå vil være bortkastet tid, mener de.
Domstolene synes de har fått nok bistand av Microsoft til korrekt lisensiering av programvaren de har kjøpt. En ny gjennomgang nå vil være bortkastet tid, mener de. Bilde: Agnete Brun / Dagbladet / All Over Press

Microsoft varslet i brev (pdf) til Domstolsadministrasjonen at de er plukket ut til en «Microsoft Licence Review». Det er en tidskrevende prosess over flere uker der kundens programvarelisenser blir vurdert.

Slik gjennomgang er vanlig i norske virksomheter. Men det er også kontroversielt, preget av mye usikkerhet og lite åpenhet. Kanskje ikke så rart når man vet at lisenskontroll tidligere har utløst fakturaer på mange millioner kroner.

Har du opplevd lisensrevisjon? Da vil digi.no høre fra deg!

Takker nei

Domstolene valgte i sitt svarbrev (pdf) å takke nei til det de oppfatter var et frivillig tilbud om å la seg undersøke, i motsetning til en såkalt lisensrevisjon der man ikke har noe valg.

– Slik vi vurderer det er ikke dette en lisensrevisjon, men et tilbud. Ja, et tilbud om frivillig gjennomgang av lisensporteføljen. Vi forstår at dette er Microsofts praksis og har ikke noen problemer med det, sier IKT-direktør Olav Berg Aasen i Domstolsadministrasjonen (DA) til digi.no.

Nei takk til enda en lisenskontroll, sier IT-direktør Olav Berg Aasen.
Nei takk til enda en lisenskontroll, sier IT-direktør Olav Berg Aasen. Bilde: Domstoladministrasjonen

– Bortkastet tid

I fjor innførte domstolene en Citrix-basert terminalserverløsning, der brukerne ikke kan installere programvare selv. Med tynnklienter er alt sentralisert og lisensbruken oversiktlig.

Lisenser er likevel et tema de har viet stor oppmerksomhet, både internt og i samarbeid med driftsleverandør CGI og programvareleverandør Atea. Microsofts egne lisens-eksperter var involvert både i planleggingen og utrulling av domstolenes oppgraderte IT-plattform i 2011-2012.

– Derfor synes vi det er litt bortkastet tid og penger å gjennomføre en sånn lisensgjennomgang igjen nå, sier Aasen.

– Kontroversielt

Det betyr også at DA er mer interessert i å skaffe seg handlingsrom for innføring av nye arbeidsprosesser enn å bruke tid på å telle lisenser. Foruten bistand fra Microsofts egne lisens-spesialister i fjor, så gjennomførte Microsoft en grundig lisensrevisjon i Domstolsadministrasjonen også i 2005.

Det var greit, sier Aasen, som ikke har problemer med å akseptere programvaregigantens praksis.

– Jeg forstår at dette er vanlig praksis hos alle de store programvareleverandørene. IKT-direktøren understreker likevel at lisensrevisjon er kontroversielt.

– Det er kontroversielt fordi det kan innebære en betydelig tidsbruk. I verste fall kan en sånn prosess legge beslag på vår virksomhet, som gjør at vi rett og slett må prioritere om, ikke sant. Vi er opptatt av ikke å bruke tiden vår på slike ting, men heller på mer matnyttig aktivitet som gir resultater.

I brevet til DA skriver Microsoft at gjennomgangen de tilbyr dem normalt tar 4-12 uker. digi.no vet at full lisensrevisjon i noen tilfeller kan ta mange måneder.

Lisenser til besvær

Domstolene er selvfølgelig i kraft av hvem de er godt rustet med juridisk ekspertise, som kanskje andre Microsoft-kunder i Norge mangler. Opplever de likevel at møtet med Microsofts jurister kan være vanskelig?

– Generelt kan jeg si at vi vurderer lisensavtaler å være et vanskelig område for oss som kunde og kjøper. Vi har jo ikke noe sterkt forhold til lisensavtalene i det daglige. Når vi skal gå inn å se hvordan dette faktisk henger sammen opplever vi at det kan være utfordrende, ja, sier Olav Berg Aasen.

Etter det oppklarende brevet der han pent takker nei til tilbudet om totalgjennomgang av lisensene sine, har de valgt å inngå dialog med leverandøren.

– Vi har en dialog med dem. Vi har rett og slett møter med Microsoft om hvordan vi nå skal gå videre, sier Aasen.

digi.no ønsker å rette søkelyset på Microsofts praksis med lisensrevisjon. Har du tips eller egne erfaringer? Kontakt vår journalist på e-post eller mobil 90 85 88 19. Vi behandler alle tips konfidensielt.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.