JUSS OG SAMFUNN

Dømt for prisjuks på flatskjermer

EU gir milliardbøter, men Samsung slipper straff - fordi de selv sladret.

9. des. 2010 - 09:57

Onsdag denne uken falt dom i EU-saken mot en rekke skjermprodusenter, som har vært etterforsket for ulovlig prissamarbeid helt siden 2006.

Seks aktører er nå funnet skyldige i saken: Samsung Electronics, LG Display, AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes og HannStar Display Corporation.

Etterforskningen har avdekket at kartellvirksomheten var svært godt organisert, med faste månedlige møter i perioden oktober 2001 til februar 2006.

Formålet var å avtale minste- og maksimumspriser på LCD-paneler til bruk i alt fra tv-apparater, pc-skjermer og bærbare pcer.

- Alle disse møtene var helt klare brudd på EUs konkurranselover. Bevismaterialet slår dessuten fast at deltakerne visste at virksomheten var ulovlig. At kartellmøtene ble avholdt utenfor EU-området er ingen unnskyldning, skriver EU-kommisjonen.

Fem av de seks skjermprodusentene får bøter på til sammen 649 millioner euro, som tilsvarer drøyt 5,1 milliarder kroner etter dagens kurs.

Markedlederen Samsung slipper unna bøter, selv om også de er funnet skyldige i saken.

Det koreanske teknologiselskapet har fått innvilget immunitet fordi de selv avslørte prisjukset overfor EU. I tillegg har tre av de dømte selskapene, LG, AU Optronics og Chunghwa, fått bøtene redusert for å ha samarbeidet under etterforskningen.

- Ikke råd til boten

To av skjermprodusentene, det opplyses ikke hvem, skal ha bedt om nedsettelse av bøtene med begrunnelsen at de ikke er i stand til å betale. Ønskene ble avslått av EU-kommunisjonen.

Dette er syvende gang EU gir bøter for kartellvirksomhet i 2010. Kommisjonen har ilagt bøter for til sammen tre milliarder euro for ulovlig prissamarbeid så langt i år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.