Dømt hacker oppfordrer til bedre datasikkerhet

Hackeren Kevin Mitnick, som nylig ble løslatt fra fengslet, oppfordrer nå den amerikanske kongressen til å bedre myndighetenes datasikkerhet etter de siste månedenes hacker-angrep på noen av verdens mest populære nettsteder.

Hackeren Kevin Mitnick, som nylig ble løslatt fra fengslet, oppfordrer nå den amerikanske kongressen til å bedre myndighetenes datasikkerhet etter de siste månedenes hacker-angrep på noen av verdens mest populære nettsteder.

Kevin Mitnicks advarsel kom som et svar på amerikanske senatorers utsagn om at det bare er et spørsmål om tid før regjeringen selv ble utsatt for hacker-angrep, melder BBC News.

Den sagnomsuste hackeren ble løslatt fra fengslet 21. januar i år, og får nå hverken lov til å røre et tastatur, en mobiltelefon, eller andre 'elektroniske dingser' som inneholder mer enn tre taster. Dette for å forhindre at Mitnick skal få tilgang til datanettverk generelt.
Mer om dommen, fengslingen og løslatelsen kan du lese her:
Kevin Mitnick løslatt
Fengslet cracker reddet fra overivrig anklager
Mitnick erklærte seg skyldig

Etter løslatelsen fortalte Mitnick kongressen under en høring at han i løpet av sin 'karriére' har fått uautorisert tilgang til datasystemer ved noen av verdens største bedrifter, og at han tidligere har lykkes med å komme gjennom selv de sikreste av alle datasystemer.


Ifølge BBC skal Mitnick ha uttalt at i løpet av hans 20-årige hackerkarriére, har han klart å komme gjennom hvert eneste av de systemene han har forsøkt på, unntatt ett.

Amerikanske myndigheter har nå utarbeidet et lovforslag som krever bedre datasikkerhet, og Mitnick mener dette var et 'godt skritt på vei'.

Regjeringen bør, ifølge Mitnick, også lære opp de ansatte til å være oppmerksom på teknikker hackerne bruker - også kalt 'gagging', eller sosial hacking, som rett og slett er å bløffe ansatte for å få oppgitt passord og tilgang til datasystemene.

Selv har Mitnick, ifølge BBC, overbevist medarbeidere hos Motorola om at han var en tidligere ansatt i selskapet, og dermed har han fått oppgitt passord og nettverkstilgang.

Han skal også ha lurt en resepsjonist hos AT&T til å tro at han var en av de ansatte, hvorpå resepsjonisten sendte ham passordet på faks. Mitnick fikk da tilgang til telegigantens globale nettverk.

En av senatorene opplyste at visse deler av regjeringens datasystemer allerede har fått besøk av hackere, men ingen av angrepene har ført til ødeleggelser.
Det er et tidsspørsmål før det skjer, sa han under høringen.

En av topplederne i Cisco, Charles Giancarlo, mener det ikke er nødvendig med nye lover for å få bukt med sikkerhets-problemet. Ifølge Giancarlo er det samarbeid - ikke reguleringer, som vil sørge for at sikkerheten blir forbedret. Samtidig mener han det er viktig at nett-tilgangen skal være bredest mulig.

Til toppen