JUSS OG SAMFUNN

Dømt snok får ikke skrive om data

Datasnok Kevin Mitnick ble tilbudt å anmelde datablader for en nettjeneste. Artiklene skulle skrives på maskin og dikteres over telefon. Men tilsynsføreren sa nei.

27. juni 2000 - 09:41
Kevin Mitnick

Da han slapp fri i januar i år, ble han underlagt strenge betingelser. I tre år skal han avholde seg fra enhver kontakt med datamaskin eller teknologi som gir tilgang til Internett eller andre datanettverk, og avstå fra å arbeide som konsulent eller rådgiver i tilknytning til IT-industrien. Han har egen tilsynsfører og må søke hver gang han ønsker å reise utenfor California.

Mitnicks inngående kjennskap til hackerverdenen gjør ham ettertraktet av ulike medier. Han har fått tilbud om å levere anmeldelser av datablader til et nytt nettsted, Contentville, som skal lanseres i juli. Han har også fått tilbud om å lede et radio talkshow i Los Angeles om data.

Utkastet til Mitnicks kontrakt med Contentville spesifiserer at artiklene skal skrives på skrivemaskin og dikteres over telefon til redaksjonen i New York.

Mitnicks tilsynsfører avviste ikke bare Contentville-jobben. Han nedla et generelt forbud mot at Mitnick skriver, foredrar eller kåserer om IT, og anbefalte Mitnick å finne seg en jobb i en ikke IT-relatert sektor.

Mitnick anket tilsynsførerens avgjørelse. Anken ble behandlet i går. Dommeren ga Mitnick medhold i at tilsynsføreren ikke kunne nedlegge et generelt forbud mot IT-relatert skriving som ellers holder seg til betingelsene for løslatelsen. Men hun ville ikke ta stilling til det konkrete tilbudet fra Contentville. I stedet påla hun tilsynsoffiseren å behandle hver søknad for seg.

Mitnicks advokat sa at Mitnick ønsker å starte et nytt liv og advare andre mot ulovlig hacking. Dommeren avslo likevel anmodningen om å la Mitnick reise til USAs hovedstad Washington DC der han er bedt om å vitne for en offentlig komite. Dommeren viste til hvor vanskelig det var å finne Mitnick sist han gikk i dekning, og mente komiteen fikk heller komme til California og avhøre Mitnick der.

Les mer om Kevin Mitnick:
Lunken mottakelse for omstridt hackerfilm
Dømt hacker oppfordrer til bedre datasikkerhet
Kevin Mitnick løslatt
Fengslet cracker reddet fra overivrig anklager
Milliard-krav mot hacker-konge
Mitnick erklærte seg skyldig
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra