Dømt snok får ikke skrive om data

Datasnok Kevin Mitnick ble tilbudt å anmelde datablader for en nettjeneste. Artiklene skulle skrives på maskin og dikteres over telefon. Men tilsynsføreren sa nei.

Kevin Mitnick er USAs mest berømte datasnok. Han har to dommer for datainnbrudd og har sittet fengslet i fem år. Før fengslingen i 1995 hadde han vært på rømmen i tre år.

Da han slapp fri i januar i år, ble han underlagt strenge betingelser. I tre år skal han avholde seg fra enhver kontakt med datamaskin eller teknologi som gir tilgang til Internett eller andre datanettverk, og avstå fra å arbeide som konsulent eller rådgiver i tilknytning til IT-industrien. Han har egen tilsynsfører og må søke hver gang han ønsker å reise utenfor California.

Mitnicks inngående kjennskap til hackerverdenen gjør ham ettertraktet av ulike medier. Han har fått tilbud om å levere anmeldelser av datablader til et nytt nettsted, Contentville, som skal lanseres i juli. Han har også fått tilbud om å lede et radio talkshow i Los Angeles om data.

Utkastet til Mitnicks kontrakt med Contentville spesifiserer at artiklene skal skrives på skrivemaskin og dikteres over telefon til redaksjonen i New York.

Mitnicks tilsynsfører avviste ikke bare Contentville-jobben. Han nedla et generelt forbud mot at Mitnick skriver, foredrar eller kåserer om IT, og anbefalte Mitnick å finne seg en jobb i en ikke IT-relatert sektor.

Mitnick anket tilsynsførerens avgjørelse. Anken ble behandlet i går. Dommeren ga Mitnick medhold i at tilsynsføreren ikke kunne nedlegge et generelt forbud mot IT-relatert skriving som ellers holder seg til betingelsene for løslatelsen. Men hun ville ikke ta stilling til det konkrete tilbudet fra Contentville. I stedet påla hun tilsynsoffiseren å behandle hver søknad for seg.

Mitnicks advokat sa at Mitnick ønsker å starte et nytt liv og advare andre mot ulovlig hacking. Dommeren avslo likevel anmodningen om å la Mitnick reise til USAs hovedstad Washington DC der han er bedt om å vitne for en offentlig komite. Dommeren viste til hvor vanskelig det var å finne Mitnick sist han gikk i dekning, og mente komiteen fikk heller komme til California og avhøre Mitnick der.

Les mer om Kevin Mitnick:
Lunken mottakelse for omstridt hackerfilm
Dømt hacker oppfordrer til bedre datasikkerhet
Kevin Mitnick løslatt
Fengslet cracker reddet fra overivrig anklager
Milliard-krav mot hacker-konge
Mitnick erklærte seg skyldig
Til toppen