JUSS OG SAMFUNN

Dømt til å avsløre fildeler

Altibox må oppgi identiteten til personen som la ut filmen «Max Manus».

1. juli 2010 - 14:30

I en innfløkt sak med hemmelige rettskjennelser og gjensidige anker, har Høyesterett bestemt at Altibox er nødt til å avsløre identiteten til den som la ut «Max Manus» til ulovlig fildeling.

Sandrew Metronome og Filmkameratene gikk til retten for å få vite hvem som skjulte seg bak IP-adressen som lastet opp suksessfilmen for deling på internett.

Nettleverandøren motsatte seg dette med henvisning til taushetsplikten, men tapte i Stavanger tingrett. Kjennelsen ble holdt hemmelig i det som anses å være en viktig, prinsipiell sak om private aktørers rett til å få adgang til taushetsbelagt informasjon. Saken ble anket til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Også denne gangen ble avgjørelsen holdt hemmelig.

Vil rette seg
Til sist endte saken i Høyesterett, som 18. juni forkastet Altibox' anke. Torsdag ble kjennelsen offentlig kjent.

Altibox sier selskapet vil rette seg etter kravet nå som saken er endelig avgjort i rettsvesenet, men sier dette ikke innebærer at de åpner for å gi private selskaper innsyn i kundeopplysninger.

– Vi vil fortsatt holde fast ved vår praksis om bare å etterkomme et slikt krav dersom det framsettes i forbindelse med en politietterforskning eller at det foreligger en rettskraftig kjennelse, sier administrerende direktør i Altibox, Eirik Gundegjerde.

– Viktig
Videodistributørenes bransjeorganisasjon, Norsk Videogramforening, er fornøyd med dommen og mener den gir rettighetshaverne en mulighet til å forsvare sine åndsverk og stanse rettighetskrenkelser på internett.

– Dette er en prinsipielt svært viktig kjennelse. Den gir dem som sitter på rettighetene til film og musikk mulighet til å få vite hvem som ulovlig distribuerer dette på internett. Så langt har norske internettleverandører nektet å gi ut denne informasjonen, sier advokat Rune Ljostad, partner i Simonsen Advokatfirma DA, som har ført saken på vegne av Filmkameratene og Sandrew Metronome.

Bransjen håper dommen vil føre til økt salg av musikk og film gjennom lovlige kanaler. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.