JUSS OG SAMFUNN

Dømt til ikke å kjøpe Microsoft

Google vant viktig strid om tilbud i nettskyen.

6. jan. 2011 - 09:45

Google har vunnet frem i sitt søksmål mot det amerikanske innenriksdepartementet, U.S. Interior Department.

For to måneder siden gikk Google til sak mot USA for lovbrudd ved valg av ny e-post og gruppevare for 88.000 statsansatte.

Departementet forutsatte at løsningen måtte være del av Microsofts Business Productivity Online Suite (BPOS), en onlineversjon av selskapets samhandlingsplattform.

Dermed hadde ikke Google en sjanse til å vinne frem med sitt nettbaserte alternativ Google Apps i anbudskonkurransen.

Beslutningen var lovstridig. Det fastslo en føderal domstol i Washington D.C denne uken.

Samtidig ble det ustedt en såkalt midlertidig forføyning, som i praksis blokkerer statens innkjøpsavtale med Microsoft.

Dommen i saken (PDF, 27 sider) kan tolkes som en viktig seier for alle som ønsker å utfordre Microsofts stramme grep om markedet for gruppevare i amerikansk offentlig sektor.

Imponert av Ballmer

Google og Microsoft har konkurrert hardt om en rekke offentlige kontrakter om å tilby nettbaserte kommunikasjonsløsninger.

Ikke minst illustreres dette ved at Microsofts toppsjef Steve Ballmer selv møtte representanter for innenriksdepartementet for å forsøke å overbevise dem om at deres løsninger er det beste valget.

Ballmers personlige engasjement skal ha gjort litt av et inntrykk.

- Det var en fantastisk støtte fra høyeste hold i Microsoft, skriver en representant for innenriksdepartementet i et notat som er vedlagt rettsdokumentene.

Retten har imidlertid ingenting å utsette på verken Microsofts eller Googles forretninger i denne sammenhengen.

Ifølge John H. Williamson, juridisk ekspert på offentlige anbudskontrakter, innebærer dommen at innenriksdepartementet vil måtte gjøre om på kriteriene for anskaffelsen og gi Google en mulighet til å konkurrere på like vilkår.

Overfor avisen Wall Street Journal påpeker han at kjennelsen ikke er endelig, slik at departementet fortsatt kan prøve å vinne saken i løpet av de neste ukene, men at kampen nå blir vanskelig.

Williamson mener det er usannynlig at dommeren vil komme til en annen konklusjon. Saken kan imidlertid bli anket til en høyere rettsinstans senere.

Kilder:
Wall Street Journal
Techflash

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.