RESULTATERFINANS

Don't worry - be happy!

På en god dag skal det ikke store ryktene til før IT-sektoren løfter seg. Torsdag var en god dag.

Jørgen Christiansen
4. juni 1998 - 18:56

Et første eksempel kan være heller volatile Norman. Det ser ut til at rykter om et salg av Verimation (Norman eier 22,6 prosent) var den største bidragsyteren til en kursvekst på nærmere ni prosent.

Uttalelser til Reuters ser ut til å ha hatt en meget positiv innvirkning på kursen:

- Slik det nå ser ut må vi ikke bokføre tap på Verimation, sier J. Arthur Olafsen, styreformann i Norman.

- Det vi har kjennskap til er meget gledelig sett fra Normans side, bekrefter en unnvikende Gunnel Berdal Wullstein, administrerende direktør i Norman, på spørsmål fra Reuters.

Markedet har ventet at Norman måtte ta et større tap på dette eierskapet. Det kan like fullt være litt tidlig å slippe jubelen løs. En svensk analytiker digi.no snakket med, sier at Verimations produkter er utdaterte og at det neppe vil komme noen avtale som løfter kursen betraktelig. Han kjenner heller ikke til at selskapet, som etter sigende skal være i forhandlinger med Verimation, skal ha konkrete oppkjøpsplaner.

- En svensk avis har spekulert i løse uttalelser, sier analytikeren.

Verimation bekrefter imidlertid overfor TDN Finans i dag at de er i forhandlinger om å inngå et "partnerskap overfor et lignende selskap".

Administrerende direktør i Norman, Gunnel Berdal Wullstein er overbevist om at Verimation affæren vil være over for Norman i løpet av en måned.

- Vi står fast ved at vi håper en industriell partner vil komme inn på eiersiden i Verimation i løpet av første halvår, sier Wullstein til digi.no.

Et annet selskap som ser ut til å ha steget på rykter, er Merkantildata. Her referer markedet til heller løse rykter om større kontrakter. Etter hva digi.no har latt oss fortelle er det ikke finansielle transaksjoner på gang på nåværende tidspunkt.

En faktor som kan trekke opp er at markedet ser ut til å ha brukt litt tid på å tolke avtalen som ble inngått med Tele Danmark på kommunikasjonssiden. Samtidig ser man at selskapet på sikt har posisjonert seg for en tilsvarende avtale i Norge. I den forbindelse har vi tidligere omtalt samtaler mellom NetCom og Merkantildata, som ser ut til å være i startfasen.

Dersom noen skulle være bekymret for Merkantildatas ekspansjons-planer utenfor Norden, sier Tom Adolfsen i dag til digi.no at Tyskland over hodet ikke er et aktuelt område. Mer aktuelt er det å vurdere Storbritannia, da det er større strukturelle endringer på gang i det markedet. Forøvrig ville Be-Ne-Lux landene og enkelte andre mindre land være interessante å se nærmere på. Betingelsen er da i utgangspunktet at selskapet søker utenfor Norden, men det har de jo gitt ganske entydige signaler om at kan være aktuelt.

NetCom får fremdeles stor oppmerksomhet i dagspressen. I dag ble det meldt at selskapet trolig ikke vil ha noen avtale med Elkjøp om sommerkampanjen. Samtidig skrev Dagens Næringsliv at det trolig var inngått en avtale med Telenor Mobil for den samme perioden.

- Vi har avtaler med både NetCom og Telenor Mobil som ruller og går. NetCom har ikke sagt noe til oss om at det ikke blir noen spesiell avtale om sommerkampanjen. Jeg synes det er litt merkelig at selskapet velger å gå ut i pressen midt under forhandlingene, med den typen uttalelser vi så i dag, sier informasjonsdirektør Erling Thune i Elkjøp til digi.no.

Thune vil heller ikke si noe om forholdet til Telenor Mobil. Han bekrefter imidlertid at det er endringer på gang i hvem som driver markedet for selve mobiltelefonene. Apparatprisene faller samtidig med subsidiene og det ser ut som om leverandører som Ericsson, Nokia og Motorola i stadig større grad må drive markedet selv.

Utspillet fra NetCom blir dermed litt vanskelig å tolke. En ikke usannsynlig tolkning er at selskapet ønsket å gi et signal til forhandlerne i Klart Svar, om at det er de og ikke Elkjøp som blir prioritert. Det skal være et forhandlermøte mellom NetCom og Klart Svar i morgen, fredag. Dermed blir det også i løpet av dagen klarhet i hvor seriøse problemene i Klart Svar egentlig er. Vi er ikke blant dem som er mest bekymret. Selskapet (Klart Svar) har tross alt en meget sterk profil både i privat og bedriftsmarkedet, og at en eller to aktører spiller på intern uro trenger ikke bety spesielt mye.

Kursen på NetCom-aksjen falt med 3,7 prosent torsdag. Markedet har trolig vurdert det som sannsynlig at NetCom holder seg unna Elkjøp i sommer - og at det vil slå rett ut i lavere salg og høyere churn. Elkjøp solgte i 1997 rundt regnet 100.000 telefoner - hvorav en stor del med NetCom-abonnement. Samtidig sier kilder i NetCom-systemet at det er meget høy avgang på Elkjøp-kundene. Hva nettoeffekten måtte være av en sommer uten Elkjøp, er altså ikke godt å si. På lang sikt vil vi anta at det er positivt at NetCom gjør sitt for å jekke ned provisjonene / subsidiene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.