Donald-bilag for trygge barn på nett

Et Donald-bilag for trygg bruk av Internett skal deles ut til alle norske 4-klassinger.

Donald-bilag for trygge barn på nett

Et Donald-bilag for trygg bruk av Internett skal deles ut til alle norske 4-klassinger.

Et samarbeid mellom IKT-Norge, Kunnskaps­departementet, Microsoft, Saft-prosjektet («Safety, awareness, facts and tools») og Telenor har ført til et spesialbilag til barnebladet Donald Duck & Co.

Bilaget – «Smart og trygg på nett» – skal deles ut til alle fjerdeklassinger i landet, og legges ved Donald-bladet som kommer ut i uke 6. Det skal gi en samlet distribusjon på 300.000 eksemplarer.

Per Morten Hoff i IKT-Norge sier i en e-post til digi.no at barn og unge er velkjent med digitale medier, men mangler ofte dømmekraft, og noen blir utsatt for ubehageligheter. Bilaget er ment å gi barn en innføring i trygg og sikker bruk av digitale medier.

– Hensikten er å informere barn om sikker og trygg nettbruk, samt at vi har ønsket å nå de på deres egen banehalvdel. Egmont forlag har stilt velvillig opp, og ideen har nå vekket oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Bilaget advarer barn mot nett-tyver og om skumle nettsider.

– Hvis du kommer inn på en nettside og du skjønner at noe er galt, er det viktig at du ikke taster deg videre inn på sidene. Si i fra til en voksen om hvilke sider dette er, og kom deg bort derfra, heter det, blant annet.

Et annet tips er at «kallenavn er smart».

– Når du er på ulike sider og chatter kan du bli spurt om ditt virkelige navn, adresse eller telefonnummer av personer du ikke kjenner. Noen er ikke snille og de later som de er like gamle som deg. Selv om det ikke er bra å lyve for venner, familie, søsken og lærere er det lov å dikte om hvem du er når du er på nett. Bruk derfor et kallenavn som ikke avslører hvem du er. Hvis det er noen du har lyst å bli mer kjent med, er det veldig viktig at du snakker med en voksen slik at de kan hjelpe deg med å stille noen lure spørsmål.

Bilaget minner om at ikke alt på nett er sant, og hva det vil si at alt som skrives og legges ut blir stående på nett for bestandig.

Saft-prosjektet frister med konkurranser og med tips om hvordan man kan finne ut om PC-en man bruker er trygg. Har du barn i den aktuelle alderen kan det være nyttig å slå opp på nettsiden til Saft-prosjektet. 6. februar kommer en egen nettside som utfyller bilaget i Donald-bladet: Trygg bruk.

    Les også:

Til toppen