Dørum sa nei til Hermansen

Justisminister Odd Einar Dørum sa nei til Tormod Hermansen. Telenor får ikke lov til å legge ut ditt telefonnummer på Internett uten først å ha spurt deg. Telenor vil vurdere om de skal gå til rettssak.

Justisminister Odd Einar Dørum sa nei til Tormod Hermansen. Telenor får ikke lov til å legge ut ditt telefonnummer på Internett uten først å ha spurt deg. Telenor vil vurdere om de skal gå til rettssak.

I dag morges sendte Justisdepartementet ut sin endelig dom i saken om Telenors telefonkataloger. Saken har vært en het potet for Regjeringen, for da Telenor søkte om å legge ut de hvite telefonkatalogene med alle privat-telefonnummer i Norge på Internett, fikk de først nei fra Datatilsynet.

Datatilsynet mente personvern-hensynene måtte gå foran. Selv om telefonnummer og adresse er tilgjengelig i papirform, blir det så mye enklere å søke på Internett. Derfor må Telenor innhente samtykke fra hver enkelt abonnent, mente Datatilsynet.

Telenor klagde, for selskapet ser enorme muligheter med en komplett personkatalog på Internett. Men etter flere runder, sier nå altså regjeringen med justisminister Odd Einar Dørum i spissen nei til Tormod Hermansens planer.

- Vi er skuffet over avslaget, men må ta dette til etterretning. Vi vil selvfølgelig vurdere om vi skal forfølge dette rettslig slik Telia gjorde i Sverige i da de fikk nei, sier Sissel Faller, informasjonssjef i Telenor Media til digi.no. Hun vil ikke kommentere når Telenor vil lansere den hvite telefonkatalogen på Internett.

For å være på den sikre siden, gir Justisdepartementet retningslinjer for hvordan Hermansen må gjennomføre skaffe seg godkjenningen fra kundene. Det holder ikke med for eksempel å legge inn et avkryssingsfelt på regningen for de som ikke vil være med. Dørum foreslår at Telenor sender ut to regninger som lar folk velge.

Nå står Telenor i fare for å få en mangelfull og dermed mindre verdifull Internett-tjeneste. For når nordmenn først blir spurt om å dele ut privat informasjon, sier overraskende mange nei i 1993/94. I dag er det 115.000 privatabonnentene som ikke har nummervisning, opplyser Telenor Privat.

Tidligere i vår kunne digi.no avsløre at Telenor vurderte svært omfattende planer for deres telefonkatalog: I tillegg til telefonnummer og adresse, planlegger Telenor Media etter hvert utvide med e-post-adresser og tjenester for sikker kommunikasjon (digitale sertifikater). Med en slik tjeneste ville Telenor skape en sentral for sikker elektronisk handel og annen kommunikasjon. (Se tidligere sak under)

- Hvis vi får lov av Datatilsynet eller Justisdepartementet, tror vi Hvite Sider vil bli en av de mest besøkte Internett-stedene i Norge, sa Faller den gang til digi.no.

- Vi ser at vi sammen med Hvite sider kan selge en rekke tilleggstjenester og så lenge kundens sikkerhet er ivaretatt vil vi vurdere alt.

Telenor hadde ikke inkludert slike tilleggstjenester i sin søknad, men fikk altså nei på bare vanlig telefonnummer.

- At Telenor har diskutert tilleggstjenester påvirket ikke avslaget, sier Guro Slettemark, politisk rådgiver i Justisdepartementet til digi.no.Men at så mange sa nei til nummervisning understreket at mange kanskje har reservasjoner mot en Internett-katalog.

Men uansett vil selv en ufullstendig telefonkatalogen og e-post-katalog gi Telenor mye trafikk: Det finnes ingen gode e-kataloger eller søkemuligheter som er fritt tilgjengelig på det norske internettet i dag.

Til toppen