BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dørum: - Stortinget må diskutere kryptopolitikk til våren

- Stortinget må diskutere krypteringspolitikk til våren, sier stortingsrepresentant Odd-Einar Dørum (V) til digitoday.no. - Det dreier seg om prinsipper rundt rikets sikkerhet, politiarbeid, handel og personvern.

8. des. 2000 - 16:17

- I forlengelse av en åpen og ærlig debatt om IKT-overvåkning og andre sikkerhetstiltak, må Regjeringen til våren sørge for at Stortinget tar en åpen og bredt anlagt debatt om alt som har med kryptering å gjøre, sier Dørum til digitoday.no.

- Det skal selvsagt ikke være noen teknisk diskusjon. Det skal dreie seg om prinsipielle spørsmål knyttet til den rollen kryptering spiller i dag innen e-handel, vern av borgernes rettigheter, vanlig politiarbeid og vern om rikets sikkerhet.

Dørum mener debatten gjerne kan tas i forbindelse med Stortingets behandling av innstillingen av Sårbarhetsutvalget som Dørum fikk nedsatt i sin tid som justisminister i regjeringen Bondevik.

- Hvis dette ikke skjer, må det åpnes for en egen debatt om hvilke prinsipper som ligger til grunn for hvordan kryptering skal brukes i vårt samfunn og hva slags tilgang man skal ha til kryptering. Det kan skje ved en redegjørelse fra en av statsrådene, eller ved at det legges fram et eget stortingsdokument. Og det haster. Det må skje i løpet av våren.

Noe av poenget for Dørum er at det ikke finnes noe oppdatert og moderne politisk dokument om krypteringspolitikk, og at den allmenne innsikten i problemområdet følgelig er svært mangelfull, selv om kryptering er en vesentlig del av informasjons- og kommunikasjonsteknologien i vår tid.

- Bruken av kryptering krever klare spilleregler. Vi må finne ut hvordan motstridende hensyn må balanseres mot hverandre. Vi kan ikke være i mot enhver form for kontroll. Vi må være bevisste hvilken rolle kryptering spiller i å verne om både individuelle og samfunnsinteresser. Kryptering dreier seg om å beskytte privatlivet, om å bekjempe kriminalitet, om å legge forholdene til rette for e-handel, om å verne rikets sikkerhet. Vi må ha en åpen og ærlig debatt for å finne fram til skjæringspunktene mellom ulike interesser. Jeg har ikke tenkt ferdig rundt alt dette. Men jeg vet hvilke prinsipper som må drøftes, og jeg vet at det er viktig for demokratiet at diskusjonen foregår i tillit til at politiske organer og vanlige mennesker kan bidra til en prosess for å avklare nødvendige tiltak. Teknologien omkring kryptering kan være vanskelig. Men prinsippene for hvordan den skal anvendes må ikke tåkelegges i misforstått taushet. Da vinner nemlig kynismen. Vi må ha såpass tillit til folk at vi snakker åpent og sant om det som er viktig og alvorlig, avslutter stortingsrepresentanten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.