Dørum ville sparke Hermansen

I serien Regjeringens indre liv skriver VG i dag at Telenors konsernsjef, Tormod Hermansen, "var nærmere arbeidsledighet enn det han var klar over" i dagene etter at fusjonssamtalene med Telia ble kjent og senere brøt sammen. Venstre-statsrådene var forbannet og hadde Regjeringens støtte til å sparke Hermansen, skriver avisen.

Både statsminister Kjell Magne Bondevik, samferdselsminister Odd Einar Dørum og næringsminister Lars Sponheim var tilhengere av en eventuell fusjon mellom svenske Telia og norske Telenor.

Stor var derfor overraskelsen - for ikke å si forbannelsen - da de strengt hemmelige forhandlingene ble offentlig kjent på Dagsrevyen onsdag 21. januar. Ifølge VG ble det etter hvert klart for regjeringskollegiet at den tidligere statssekretær i Arbeiderpartiet, Tormod Hermansen, "hadde ringt sin partifelle Thorbjørn Jagland og fortalt ham om at forhandlingene var stoppet, mot Hermansens vilje."

Dørum og Sponheim skal ha reagert så sterkt på Hermansens "illojalitet" at de ville gi ham sparken med øyeblikkelig virkning. Dette skal Regjeringen ha støttet. Hadde det ikke vært for at Hermansen offentlig ba om en uforbeholden unnskyldning for sine handlinger, ville han neppe kunne fortsatt som konsernsjef i dag.

Også Senterpartiet, med Anne Enger Lahnstein i spissen, måtte tåle mye kjeft av sine regjeringskolleger for måten partiet brukte Telia/Telenor-fusjonen som markeringssak. Senterpartiets utilslørte parti-taktikk fikk det til å koke over for Dørum og Sponheim, som tok et hardt oppgjør med Lahnstein bare en time etter at Bondevik måtte krype til korset på Stortingets talerstol torsdag 22. januar. Den sterke ordbruken på regjeringslunsjen etterpå skal ha gått så inn på Senterparti-lederen at hun reagerte emosjonelt og tok til tårene, skriver VG.

Ifølge avisen ville Bondevik aldri ha gitt etter for Senterpartiet i Telia-saken, dersom bispesaken hadde kommet først.

Til toppen