ANALYSER

Dotcom-fallet er betydelig overdrevet

En fersk undersøkelse viser at dotcom-fallet egentlig ikke var så dramatisk.

16. sep. 2004 - 07:19

Nasdaq-børsen nådde sitt høydepunkt 10 mars 2000. Det etterpåfølgende fallet begynte sakte, men utviklet seg etter hvert til et ras. Først i år har pilen svingt klart og tydelig opp igjen.

Den kraftige kursnedgangen er blitt stående som dotcom-fallet. For å måle dens fulle effekt på IT-bransjen har University of Illinois gjennomført en opptelling av arbeidsplasser i 2001 og hvert av de påfølgende år.

Resultatet er kanskje ikke så dramatisk som ventet. I utgangspunktet høres et tap av 403.300 arbeidsplasser fra mars 2001 til april 2004 svært dramatisk ut. Dette understrekes tungt av fagforeningen WashTech som har finansiert undersøkelsen.

Men sammenligner man med antall ansatte som fortsatt jobber med IT, ser man at det faktisk ikke har vært så ille, trass i all oppmerksomheten som oppsigelsene og børsfallet har fått. For fremdeles jobber det 10,5 millioner mennesker med IT i USA. Tap av 403.000 arbeidsplasser svarer til rundt 4 prosent, eller én av 25.

Dette understreker at de fleste IT-folk ikke jobbet i høyprofilerte internettselskaper og andre oppstarteventyr. De har arbeidet med mer tradisjonell IT og har beholdt jobbene sine.

Det er først og fremst investorene det gikk hardt utover, men selv om aksjekursene svingte opp og ned, gav det seg altså ikke så enorme utslag for antall ansatte og totalt sett trolig omsetningen til bransjen.

For den enkeltansatte som mistet jobben er selvfølgelig tapet av jobben dramatisk, for i mange tilfeller har dette betydd langtidsledighet og bytte av bransje.

Mer alvorlig er kanskje det som nå skjer, hvertfall for den enkelte. Universitetet som står bak undersøkelsen mener en del av jobbtapet siden 2001 skylles flytting av jobber til lavkostland som India, men kan ikke si hvor mange.

Offshoring som det kalles, gjør at selv om bransjen nå går bedre, skapes det ikke netto nye IT-jobber i USA. Det forsvinner flere jobber til India og andre land enn det skapes, ifølge undersøkelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.