dotcom-selskaper bader i rettssaker

Nå kommer bakrusen etter dotcom-fallet. En lang rekke Internett og teleselskaper må nå betale store erstatninger til sine aksjonærer.

Regner man fra toppen i mars 2000, tapte aksjonærene i USA 37,2 billioner kroner, 37.200 milliarder kroner, på dotcom-fallet. Og nå kommer oppvasken - mange aksjonærene vil ha noe tilbake og de tyr til amerikanernes favorittvåpen - "my lawyer".

En lang rekke meglerhus og selskaper anklages nå for å ha trikset, løyet og bløffet seg igjennom emisjoner og børsnoteringer. Bladet Wired har samlet inn tall fra antall søksmål mot de verste selskapene. Bak hver sak står det store antall aksjonærer.

Tallene er interessante - blant annet - fordi selskapene kommer til å skape store underskudd når de skal gjøres opp. Og Enron-skandalen har gjort at vinden feier i aksjonærenes retning. Meglerhusenes vilje til å forsøke å rydde opp er nok også blitt større.

Driftsselskapet Critical Path er verstemann i klassen med sine 22 søksmål. Selskapet er saksøkt for såkalt IPO-laddering.

Begrepet beskriver et system der et meglerhuset får en "innside"-investor til å kjøpe aksjer under en børsnotering til kunstig høy kurs. Innside-investoren tar ingen risiko, for de får selge aksjene tilbake til meglerhuset til en fastsatt pris på et senere tidspunkt. Meglerhuset har dermed giret opp prisen gjennom hva som ser ut til å være et kjøp fra en vanlig investor.

På resten av listen til Wired, finner vi Amazon med 16 søksmål for misvisende guiding og innside-handel. En lang rekke andre selskaper som Onyx Software, teleselskapet Clarent, Nuance Communitcation, Metromedia og XO COmmunication er også anklaget.

På listen står også Oracle (13 søksmål - regnskapsfeil og innsidehandel), Broadcom (12 søksmål for det samme) og Nortel (12 søksmål om feilaktig guiding).

Sakene går vanligvis til en første vurdering hos en dommer. Hvis dommeren ikke forkaster saken, forsøker alltid meglerhuset, og selskapet å inngå et hemmlig forlik for å unngå dårlig PR. 98 prosent av sakene blir løst slik.

Til toppen