JUSS OG SAMFUNN

Dotcom slår tilbake

Fikk 1 million brukere på en dag.

Søndag lanserte Kim Dotcom sin nye filtjeneste, Mega, på ettårsdagen for raidet mot Megaupload. Den nye tjenesten er bygget med ende til ende kryptering som gjør innholdet umulig å få tak i for andre enn brukeren.
Søndag lanserte Kim Dotcom sin nye filtjeneste, Mega, på ettårsdagen for raidet mot Megaupload. Den nye tjenesten er bygget med ende til ende kryptering som gjør innholdet umulig å få tak i for andre enn brukeren. Bilde: Brendon OHagan/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
21. jan. 2013 - 10:19

For ett år siden slo væpnet politi mot den tyske nettgründeren Kim Dotcom (ja, han heter faktisk det etter å ha byttet etternavn fra Schmitz, red. anm.) sitt bosted i New Zealand. I en aksjon satt i gang av FBI tok de ned tjenesten Megaupload og siktet den eksentriske tyskeren for krenkelse av opphavsretten, pengeutpressing , hvitvasking og en rekke andre forhold.

    Les også:

Amerikanske myndigheter har ønsket å få utlevert Mr. Dotcom, men har så langt ikke lykkes. En av årsakene er at politiet i New Zealand, ifølge Financial Times, blant annet ulovlig skal ha avlyttet nettgründeren og gjort en rekke feil i forbindelse med pågripelsen for ett år siden.

Søndag slo Mr. Dotcom tilbake: Han lanserte Mega – en tjeneste som bygger på Megaupload men som har en helt annen arkitektur og andre sikkerhetsmekanismer. Dette ble vist frem til verden under et spektakulært arrangement på nettopp New Zealand søndag. Lanseringen fikk stor oppmerksomhet og på under ett døgn fikk tjenesten 1 million brukere. Interessen var så stor at serverne til Mega klappet sammen under presset.

Den nye tjenesten lar brukerne laste opp filer, enten det er dokumenter, filmer eller musikk. Men til forskjell fra tidligere tjenester blir filene krypter i det de blir lastet opp, noe som gjør at hverken Kim Dotcom eller noen andre får tilgang til filen og kan sjekke innholdet.

En million brukere registrerte seg søndag på Mega- Kim Dotcoms nye filtjeneste. <i>Bilde: Brendon OHagan/Bloomberg via Getty Images/All Over Press</i>
En million brukere registrerte seg søndag på Mega- Kim Dotcoms nye filtjeneste. Bilde: Brendon OHagan/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

– Dette vil gjøre kryptering allemannseie, sa Dotcom under et pressemøte med reportere skriver Wall Street Journal. Nettopp denne funksjonen skal gjøre den kontroversielle gründeren utakbar for myndighetene og piratjegere og skiller Mega fra tjenester som Dropbox og Google Drive.

Ifølge nettstedet The Next Web ble tjenesten bygget fra grunnen av.

– Mega bruker ikke noe av dagens eksisterende teknologi. Serverene er bygget fra grunnen av slik at det ikke er noen måte de kan bli utnyttet, fordi det er vår egen teknologi, sier Dotcom som understreker at de har satt sikkerheten i høysetet da de startet å bygge Mega.

De har også benyttet seg av HTML5-teknologi som enda ikke er standard. Det er årsaken til at nettjenesten så langt bare kan brukes med Googles nettleser Chrome.

Tjenesten vil tilby 50 gigabyte gratis, men tilbyr brukerne å kjøpe tilgang til opp til 4 terabyte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.