DoubleClick kutter omstridt annonsering

Det amerikanske annonsenettverket DoubleClick skapte mye bråk blant personvernere da selskapet koplet inn personprofiler og småkaker i annonseringen. Nå har nettverket kuttet målrettingen.

I kjølvannet av kjøpet av databasemarkedsføreren Abacus i 1999, kom det fram at DoubleClick (DC) ønsket å målrette nettannonseringen i mye større grad enn tidligere.

Bruken av "småkaker" (cookies) til å skape individuelle profiler av nettsidebesøkende som DoubleClick lagret, ble sett på som fremtiden for nettannonsering fordi man da kunne sørge for at forbrukerne kunne få den kommersielle informasjonen de var mest opptatt av. Amerikanske forbrukerorganisasjoner og etter hvert også myndighetene var ikke like begeistret og mente at virksomheten truet personvernet og den enkeltes rett til selv å velge hvem som skulle få ta del i personopplysninger.

Etter en lang batalje, kom Federal Trade Commission (FTC - den amerikanske handelskommisjonen) i januar 2001 fram til at DoubleClick ikke drev med ulovlig annonsevirksomhet i det amerikanske annonsemarkedet.

I mellomtiden hadde selskapet blant annet ansatt en egen personvernsjef som skulle overvåke at selskapet selv ikke brøt noe lovverk.

Ett år senere har DC selv avviklet virksomheten. I et adskillig trangere annonsemarked, har selskapet solgt ut sin europeiske virksomhet samtidig som sjefen for mediedivisjonen, Barry Salzman, gikk av i november i fjor.

Som en bekreftelse på at det er teknologibasert virksomhet (blant annet gjennom annonsestyringssystemet DART) som DC nå satser på, fikk man da den tidligere tekniske direktøren (CTO), David Rosemblatt, tok over sjefstolen i desember i fjor.

Ifølge amerikanske News.com ble annonseprofiltjenesten offisielt lukket den 31. desember i fjor. Gjennom DC-tjenesten kunne annonsører kjøre målrettede annonser inn mot en database på rundt 100 millioner profiler. Virksomheten var basert på innsamling av brukermønstre som nettbrukerne, på grunn av cookies, la igjen på nettstedene de surfet innom.

Idéen var at annonsørene skulle betale tre til fire ganger så mye for slik målrettet annonsering enn de tradisjonelle annonseeksponeringene på Internett. Med raset i annonsekroner og annonsepriser, ble det uansett altfor dyrt for annonsørene å kjøpe slik premium annonsering, skriver News.com.

Til toppen