Dramatisk fall for Dell

Forbrukerne sviktet fullstendig.

Dramatisk fall for Dell
Gründer og toppsjef Michael Dell må bare konstatere at selskapet har store utfordringer å levere resultater i en tid hvor PC-salget faller kraftig. Bilde: Tony Avelar/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Regnskapstallene til PC-giganten Dell vitner om store endringer i IT-markedet. Tallene gir et solid argument til de som hevder PC-ens tid er over og understreker de enorme utfordringene til store aktører som HP, Intel og Microsoft, for å nevne noen.

Omsetningen falt med 11 prosent, til 13,7 milliarder dollar i tredje kvartal. Driftsresultatet falt med nesten 50 prosent, til 589 millioner dollar og nettoresultatet ble nesten halvert fra samme tid i fjor. Det endte på 475 millioner dollar i tredje kvartal.

Det fremkommer i selskapets resultatrapport som ble offentliggjort torsdag kveld. Tallene førte aksjekursen til Dell ned rett under 4 prosent etter ordinær handelstid, og selskapet har opplevd et stup i aksjekursen på 35 prosent i år.

For selskapet haster det å få fart på de områdene som leverer gode inntekter ettersom de store inntektskildene tørker opp. Stikkordet her er servere, datasentre og store bedriftsløsninger.

Når Dell selv skal plukke ut de områdene som faktisk gikk bra i tredje kvartal er det til servere og nettverksutstyr de peker på. Her steg omsetningen 11 prosent i kvartalet, og selskapet peker på at de var den eneste av de tre største server-aktørene som hadde oppgang dette kvartalet.

Innenfor løsninger og tjenester til bedriftsmarkedet økte omsetningen med tre prosent, til 4,8 milliarder dollar. Dette området står nå for mer enn 50 prosent av bruttomarginen til selskapet så langt i år.

Fordelt på forretningsenheter viser Dell en betydelig nedgang i salg av PC-er til forbrukersegmentet. Her falt omsetningen med 23 prosent i forhold til tredjekvartal i fjor.

Her tapte selskapet faktisk 65 millioner dollar.

Selskapet blir hardt rammet av sviktende PC-salg og det faktum at nettbrettene tar over som kategori for bærbare, et område hvor Dell har vært dominerende.

Innenfor salg til offentlig sektor falt inntektene med 11 prosent mens salg til små- og mellomstore bedrifter falt med 1 prosent.

Fordelt på geografi er nedgangen i inntektene størst i Europa (EMEA) med 15 prosent, etterfulgt av Asia (ned 11 prosent) og Amerika med 9 prosents nedgang.

Fremtidsutsiktene Dell kunne dele var heller ikke egnet til å skape jubel blant investorene. Selskapet forventer at de vil omsette for mellom 14 og 14,4 milliarder dollar i fjerde kvartal.

Ifølge Bloomberg News er dette rett i underkant av hva analytikerne hadde forventet. Det er også en betydelig fall fra fjerde kvartal i fjor. Da omsatte selskapet for 16 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om: