Dramatisk ordresvikt for SAP

SAP sier de opplevde en plutselig og uventet ordresvikt i slutten av september.

Dramatisk ordresvikt for SAP

SAP sier de opplevde en plutselig og uventet ordresvikt i slutten av september.

Det var en svart dag for SAP i går: På Frankfurt-børsen opplevde giganten innen bedriftssystemer et kursfall på over 16 prosent. Henning Kagermann, en av selskapets to toppsjefer, rykket ut og forklarte at de hadde opplevd et «svært plutselig og uventet fall i forretningsvirksomhet mot slutten av [september-]kvartalet».

Kagermann sa at SAP hadde revidert sine forventninger til omsetningen i årets tredje kvartal, til mellom 1,97 milliarder og 1,98 milliarder euro. Det er 13 prosent over omsetningen i tredje kvartal 2007, men betydelig under forventningen som ble gitt da SAP publiserte sine tall for andre kvartal i år. Da het det at omsetningen ville øke med mellom 24 prosent og 27 prosent fra tredje kvartal 2007 til tredje kvartal 2008.

SAP tror nå at den rene programvareomsetningen havner på mellom 740 millioner og 750 millioner euro, det vil si 4 prosent til 5 prosent mer enn i tredje kvartal 2007. Den opprinnelige prognosen var rundt 20 prosent vekst til mellom 850 millioner og 860 millioner euro.

På Nasdaq falt SAP-aksjen 13 prosent i løpet av gårsdagen.

Ifølge Kagermann rammes SAP av at kundene holder tilbake investeringer i programvare de to siste ukene i september, på grunn av uroen rundt verdens finansinstitusjoner. Han sa det var spesielt tilfelle for mellomstore selskaper der likviditet og finansiering er en stor utfordring.

Vanligvis rammes ikke programvare av økonomisk tilbakegang, siden IT bidrar til å effektivisere den løpende driften. Det som skjer nå, er antakelig at hensynet til likviditet overordnes hensynet til effektivitet: SAPs kunder frykter at de ikke vil kunne låne penger dersom det skulle trenge det, og at de følgelig prioritere å ha tilstrekkelig med egne reserver.

Analytikere bekrefter overfor Wall Street Journal at mellomstore selskaper har problemer med å skaffe lån til å finansiere investeringer i store teknologiprosjekter.

SAP legger fram sine tall for tredje kvartal 28. oktober.

    Les også:

Til toppen