Dramatisk svikt i det finske mobilsalget

Salget av mobiltelefoner i Finland falt med over 50 prosent i september. Dette kan være et signal om at det nordiske salget av mobiltelefoner er i ferd med å falle.

I september ble det bare solgt knappe 80.000 nye mobiltelefoner, det laveste på lenge i det mest avanserte mobilmarkedet i Norden.

Finlands organisasjon for mobiltelefonselgere opplyser at salget falt med 53,6 prosent i september sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. August 2000 til august 2001 falt salget med vel 36 prosent og fra juli 2000 til juli 2001 var nedgang på beskjedne 6,6 prosent.

Salgstallene fra Finland er de første som kommer etter terrorangrepet i USA i september, og kan innevarsle en ny trend i mobilsalget i Norden.

Nå håper den finske mobilbransjen på at GPRS-telefoner skal bidra til å øke salget utover høsten. Derfor venter en utålmodig på Nokia som allerede sitter med 70 prosents markedsandel i landet, og som trolig blir kjøpeutløsende for finske forbrukere når GPRS-telefonene lanseres.

80 prosent av mobiltelefonsalget i Finland er nå salg til eksisterende kunder. I årets første åtte måneder falt salget i Finland med nær 21 prosent til 0,77 millioner terminaler. Estimatene for det finskemarkedet i år lød på 1,3 millioner terminaler, et tall som nå bare kan nås med et godt julesalg.

I det svenske markedet er salgsprognosene for i år 2,4 millioner solgte mobiltelefoner, noe bransjeforeningen Mobiltelebransjen forventer skal kunne nås.

I Norge holder salget seg relativt stabilt skal en tro informasjonssjef i ElektronikkBransjens Servicekontor AS, Erik Andersen. Her er prognosen 1,6 millioner solgte apparater, og i motsetning til tidligere år ser det ut til at den skal holde denne gangen.

Til toppen