Dramatiske kutt i Transmeta

En dramatisk omstrukturering hos Transmeta gjør om på hele forretningsmodellen.

En dramatisk omstrukturering hos Transmeta gjør om på hele forretningsmodellen.

Prosessorprodusenten Transmeta har kunngjort dramatiske endringer i drift og forretningsstrategi.

Produksjonen av Crusoe-prosessoren legges helt ned.

Produksjonen av Efficeon-prosessoren begrenses til noen få varianter for utvalgte kunder, og kan opphøre helt i løpet av kort tid.

Toppsjef Matt Perry erstattes av Art Swift som hittil har fungert som markedssjef. Swift blir Transmetas fjerde toppsjef på fire år. Noen begrunnelse for sjefsskiftet er ikke gitt. Som markedssjef arbeidet Swift spesielt med å øke selskapets omsetning innen lisensiering og tjenester, fra 1,1 millioner dollar i 2003 til 10,7 millioner i fjor.

67 ansatte får sparken, spesielt innen utvikling og produksjon. Av de 208 gjenværende, skal 130 lånes ut til Sony i forbindelse med utlisensieringen av strømsparingsteknologien LongRun2 som skal brukes i flere Sony-produkter, antakelig også i noe som beskrives som «avleggere» av Cell-prosessoren.

Lisensiering, utvikling og konsulenttjenester pekes ut som hovedinntektskilder i selskapets nye forretningsstrategi. I tillegg til Sony har Transmeta lisensavtaler med NEC og Fujitsu. Det ventes ingen nye avtaler det kommende halvåret.

Transmeta vakte oppsikt med sine lavenergiprosessorer og oppnådde et lovende antall avtaler i 2000. Glansen falmet med leveringsproblemer og misnøye med prosessorenes begrensede ytelse, og etter hvert tok Intel over Transmetas potensielle marked. På fem år omsatte Transmeta for 127,8 millioner dollar, og kumulerte et underskudd på 614,1 millioner dollar. I 2004 var omsetningen 29,4 millioner dollar og underskuddet 106,8 millioner.

Det siste året er Transmeta brukt i noen uvanlige produkter, blant annet en ekte lomme-PC og en arbeidsstasjon med opptil 96 prosessorer.

    Les også:

Til toppen