Driver med data - hater IKT

- Jeg hater ordet "IKT", freste Arild Haraldsen over bordet på et møte i dag. Kjært barn har mange navn. IT eller IKT, data, EDB, web, konvergens? Hva er det egentlig vi driver med? Nå kan du være med å bestemme.

- Jeg hater ordet "IKT", freste Arild Haraldsen over bordet på et møte i dag. Kjært barn har mange navn. IT eller IKT, data, EDB, web, konvergens? Hva er det egentlig vi driver med? Nå kan du være med å bestemme.

  • Karriere
Min sideakkrediterte digi.no-kommentator Arild Haraldsen er, som digi-leserne vil vite, en kunnskapsrik mann med perspektiver både fremover og bakover i tid i norsk og internasjonal databransje. At vi satt i samme møte i dag, var fordi vi begge har en rolle i forbindelse med planleggingen av Den Norske Dataforenings aktiviteter i foreningens jubileumsår 2003. Det var i diskusjonen om en bok i anledning jubiléet at han uttrykte sin aversjon mot ordet "IKT".

Det ga meg anledning til å reflektere litt over navnet på dette faget og denne bransjen vi befinner oss. I riktig gode gamle dager drev vi med data. På fint kalte man det EDB. Det gjorde vi fortrinnsvis på store, fine maskiner med egne kjøleanlegg i egne rom. I dag er EDB et selskap i Telenor-sfæren, og de færreste husker hva forkortelsen en gang stod for.

Så kom PC-alderen. EDB var ikke like dekkende som begrep lenger, uten at det kom frem noen klare alternativer. Da PC-ene ble bærbare, var det noen lystige hoder som mente at vi nå drev med "knEDB". Det slo ikke an. Men da data'en begynte å bli knyttet opp mot telelinjer og snakke med andre datamaskiner, ble det større og større behov for et uttrykk som sa mer enn at det var en elektronisk boks som stod og kvernet data.

Lenge var begrepet "telematikk" på prøve på norske fagfolks tunger. Telematikk var inspirert av "informatikk" og det snedige franske "telematique", som et ord som beskrev faget som oppstod i skjæringslinjene mellom de populære Minitel-terminalene og folk flest.

Men telematikk måtte vike for informasjonsteknologi, forkortet IT. Først de senere år er det korte og greie "IT" blitt utfordret av en trebokstavers forkortelse, nemlig "IKT". Det står for informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Dagensspørsmål
Kjært barn har mange navn, enten det er IT, IKT, data, EDB, web eller konvergens. Hvor føler du deg mest hjemme?

Jeg driver med IT
Jeg driver med EDB
Jeg driver med IKT
Jeg driver med informatikk
Jeg driver med data
Jeg driver dank
Jeg konvergerer
Jeg kaster bort tid på digi.no
Jeg vet ikke

Trykk her for å se resultatet så langt
Egentlig er IKT smør på flesk. For hva er "informasjon"? Jo, informasjon er, ifølge Merriam-Webster: Kommunisering eller mottak av kunnskap eller intelligens, eller som det heter på originalt: the communication or reception of knowledge or intelligence. Dermed er "informasjonsteknologi" alene dekkende for hva IKT-tilhengerne ønsker å uttrykke.


IKT henger likevel igjen, ikke minst i departemental språkbruk, samt i organisasjonen IKT-Norge.

Medlemmer i Den Norske Dataforening har tidvis luftet spørsmålet om ikke foreningen burde bytte ut det tilsynelatende håpløst gammeldagse "data" i navnet sitt med et mer moderne uttrykk. Man kunne kanskje se for seg å kalle det IT-foreningen, IKT-foreningen, eller kanskje e-foreningen? Da Den Danske Dataforening nylig skiftet navn til "Dansk IT" ble debatten revitalisert. Men foreningen har vel egentlig aldri seriøst behandlet en navneendring siden den fikk sitt nåværende navn i 1976.

Det er kanskje like greit, for da foreningen samlet et 50-tall ungdommer til en idésamling for noen måneder siden, ble ungdommene spurt om navnet, hva de syns om det, og om foreningen burde skifte det ut. Signalet var nokså entydig. Det med "forening" høres kanskje litt satt ut, sa de. Men "data" var kult. Kjempestilig. - For det er jo det vi driver med, sa de. - Vi driver med data.

Og når vi tenker etter, er vel "å drive med data" det de fleste tenker om oss som driver med IKT og Internett og sånn. Du går på fest en fredag kveld, og forteller at du er journalist i en internettavis. - Åja, så du driver med sånne datagreier, svarer vedkommende du presenterer deg for. Neste år forklarer du at du er blitt webdesigner i et reklamebyrå. - Å, du driver med sånne datagreier, ja. Året etter presenterer du deg som generalsekretær i IKT-Norge. - Å du driver med sånne datagreier, jeg leste om deg i avisa, sier de. Til slutt sier du som sant er, at du er IKT-minister. - Å, så spennende, du driver med sånne datagreier, du. Jeg skjønner ingenting av det der, jeg. Gid, du må være smart.

Så kanskje er det like greit å innrømme det først som sist: Vi driver ikke med EDB, telematikk, informasjonsteknologi eller informasjons- og kommunikasjonsteknologi, ei heller web, internett, spamming eller konvergens.

Vi driver med data.

Enig, uenig? Vær med å stemme på hva du driver med.

Til toppen