FORBRUKERTEKNOLOGI

DRM-beskyttet musikk krever mer strøm

Det er langt mer krevende for MP3-spilleren å spille av rettighetsbeskyttede filer enn vanlig MP3.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mars 2006 - 10:14

Det amerikanske nettstedet MP3.com har testet batteritiden til flere forskjellige MP3-spillere på en interessant måte. Nettstedet har sammenlignet batterilevetiden når det spilles kjøpte, DRM-beskyttede (Digital Rights Management) musikkfiler med batteritiden når det spilles vanlige MP3-filer brukeren kan lage selv.

Avspilling av Microsofts WMA DRM 10-format - som benyttes av svært mange musikktjenester på nettet, på spilleren Creative Zen Vision:M, ga en avspillingstid på drøyt 12 timer. Da var batteriene tomme. Med MP3-filer kunne brukeren fortsette i ytterligere fire timer.

Med Archos Gmini 402 Camcorder kunne man spille av i mindre enn ni timer med DRM-låter, mens batteriet holdt til 11 timer med MP3-filer. Med iRiver U10 ble batteritiden redusert fra 32 timer til 27 timer hvis man tok i bruk DRM-beskyttede filer i stedet for MP3.

Men også iPod fikk redusert batteritid ved bruk av Apples Fairplay AAC-format. Den mulige avspillingstiden ble redusert med åtte prosent sammenlignet med avspilling av MP3-filer.

Bruk av DRM krever mer av prosessoren i MP3-spilleren. Derfor trekker den mer strøm. Men DRM er ikke den eneste faktoren som kan påvirke en MP3-spillers batteritid. MP3.com nevner også blant annet bitraten musikkfilene er kodet med, volumnivået som benyttes, hvor lenge bakgrunnsbelysningen i displayet er på, bass- og diskantinnstillinger og om spilleren brukes kontinuerlig eller om brukeren tar en pause i blant.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.