JUSS OG SAMFUNN

DRM-fri musikk er forsøk med vannmerking

Universal vil vannmerke den digitale musikken de selger uten kopibeskyttelse.

I forrige uke kunngjorde musikkgiganten Universal at de i seks måneder fra 21. august vil gjøre et forsøk med å selge et begrenset antall musikkspor uten kopibeskyttelse, i et begrenset antall nettbutikker.

    Les også:

Nå har nettmagasinene Wired og Contentinople (spesialist på digitalt innhold) avslørt en annen side ved dette eksperimentet: Universals DRM-frie musikkfiler skal inneholde et umerkelig vannmerke.

Vannmerket er unikt for hver fil: Det skal ikke inneholde annen informasjon enn at den aktuelle filen stammer fra Universal og at den er solgt uten kopibeskyttelse. Vannmerket skal ikke inneholde informasjon om verken salgssted, kjøper eller tidspunkt for transaksjonen.

Det er politisk korrekt å utelate slike opplysninger. Det er også praktisk: Vannmerking av informasjon om kjøper, salgssted og transaksjonstidspunkt ville belastet salgsstedenes systemer. Bare å vannmerke filene koster ingenting.

Universal sier de vil følge med på fildelingsvirksomheten på nettet for å se i hvilken utstrekning de vannmerkede filene er gjenstand for ulovlig kopiering. Vannmerkingen innebærer at de vil kunne se forskjell på filer piratkopiert fra CD, og filer piratkopiert fra netthandel.

Det forutsetter at piratkopiererne ikke tar seg brydderiet med å fjerne vannmerket, selv om det er en helt triviell operasjon.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.