DRM-møbel går i oppløsning

Programmert til å gå i stykker.

DRM-møbel går i oppløsning
DRM-stolen er utstyrt med voksledd. Disse smelter og stolen klapper sammen når «bruksretten» opphører. Bilde: Les Sugus/The Deconstruction
Mye digitalt innhold er beskyttet med kopisperrer, forskjellige DRM-løsninger (digital rights management) for å hindre uautorisert bruk.

Det gir rettighetshaver kontroll på bekostning av kundens frihet, for eksempel til selv å avgjøre hvor eller hvordan produktet benyttes.

Modellen er kontroversiell. Det er flere eksempler på at lovlig kjøpte varer har sluttet å virke når utsteder avvikler støtten for godkjenning av lisensnøkler.

I slike tilfeller kan det gå opp et lys for enkelte: Produktet er ikke kjøpt til odel og eie. I praksis var det en tjeneste de leide rettigheten til å bruke i en periode.

Hva om DRM ble innført på fysiske produkter?

En gruppe studenter ved kunst- og designuniversitetet i Lausanne i Sveits har prøvd. Resultatet ser du i videosnutten under.

På 48 timer laget de en stol som er programmert til å ødelegge seg selv.

DRM CHAIR from Thibault Brevet on Vimeo.

En liten sensor registrerer at noen setter seg. Når du reiser deg tikker en teller ubønnhørlig nedover. Etter åtte gangers bruk sørger elektriske kabler for å smelte voksleddene som holder møbelet sammen.

Styringsenheten er laget med Arduino, en åpen kildekode-plattform med tilhørende kretskort, ment som et enkelt verktøy for prototyping av elektronikk.

Eksperimentet var del av et hackaton-prosjekt kalt The Deconstruction i forrige måned. Det uttalte målet med initiativet var å utfordre etablerte tankesett, og se om verden slik vi kjenner den kunne bli «enda litt kulere» ved å gjøre noen justeringer.

Og helt sikkert for å provosere til diskusjon, slik god kunst skal gjøre. Du finner nok ikke denne stolen på Ikea med det første, men det er kanskje like greit?

Studentene bak «DRM-stolen» har dokumentert arbeidet sitt i flere videoklipp på denne nettsiden.

(Kilder: hackaday og boing boing)

    Les også:
Les mer om: