JUSS OG SAMFUNN

Drøfter kyberspionasje på toppnivå

Kina og USA møtes denne uken.

USAs utenriksminister John Kerry, møter denne uken toppledere fra Kina. På programmet står kyberspionasje.
USAs utenriksminister John Kerry, møter denne uken toppledere fra Kina. På programmet står kyberspionasje. Bilde: Matty Stern /U.S. Embassy Tel Aviv via Getty Images/All Over Press
10. juli 2013 - 07:45

Washington (NTB-Reuters): Spionasje i den elektroniske verden kommer til å prege det årlige strategiske møtet mellom USA og Kina denne uka.

Avsløringene til den avhoppede amerikaneren Edward Snowden vil trolig bli brukt av Kina til å svare USA på anklager om elektronisk spionasje.

Partikontrollerte kinesiske medier som nyhetsbyrået Xinhua og avisen Folkets Dagblad har denne uka anklaget USA for å være henholdsvis «den største kjeltringen» og for å være «dobbeltmoralsk» når det gjelder spionasje på internett.

– Grumsete vann
Fra USAs side har en rekke ledere fra president Barack Obama og nedover forsøkt å få Kina til å erkjenne forskjellen mellom spionasje som etterretningsorganisasjoner driver, og tyveri av teknologi.

– Snowden-saken har grumset til vannet veldig, sier James McGregor, som har skrevet bok om utfordringene ved Kinas autoritært styrte kapitalisme og industripolitikk.

– Kina vil helst ha grumset vann. For da kan de si: «Dere gjør det. Vi gjør det. Hva så?» Og så vil tyveriene i kyberrommet fortsette, tilføyer han.

Enestående

Amerikanske eksperter sier at Kina er unikt i måten det bedriver statsstøttet tyveri av opphavsrettsbeskyttede oppfinnelser og industrihemmeligheter. Kinas mål er å ta igjen USAs økonomiske og teknologiske forsprang på kortest mulig tid.

Forrige uke anklaget USAs justisdepartement den kinesiske turbinprodusenten Sinovel Wind Group Co og to av selskapets ansatte for å stjele programvare og annet fra det USA-baserte selskapet AMSC til en verdi av 800 millioner dollar, rundt 4,8 milliarder kroner.

Tyveri av opphavsrettsbeskyttede programmer og planer koster USA 320 milliarder dollar årlig, tilsvarende nesten 2.000 milliarder kroner, ifølge en nylig rapport. Det tilsvarer omtrent det samme som USAs årlige eksport til Asia. Og Kina står for mellom 50 og 80 prosent av disse tyveriene, ifølge Commission on the Theft of American Intellectual Property, en tverrpolitisk gruppe av tidligere amerikanske tjenestemenn.

Stormaktsforhold

Fra amerikansk side lurer man også på om man får se noen konkrete utslag av partileder og president Xi Jinpings løfte om en «ny type stormaktsforhold».

Kinas Washington-ambassadør, Cai Tiankai, har sagt at det skal være et forhold hvor Kina som framvoksende stormakt ikke utløser konflikt, slik Tyskland og Japan gjorde på 1900-tallet.

Det strategiske og økonomiske dialogmøtet varer i to dager og innledes i Washington onsdag. USA vil også benytte anledningen til å finne ut hvilken retning den nye kinesiske ledelsen vil gå videre når det gjelder økonomiske reformer.

Utenriksminister John Kerry og finansminister Jack Lew leder forhandlingene fra USAs side. Statsråd Yang Jiechi er øverste utenrikspolitiske leder i Kina og har følge av visestatsminister Wang Yang. I alt 14 amerikanske og 16 kinesiske regjeringsorganisasjoner vil være representert på møtet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.