RESULTATERFINANS

Drømmemaskinen - del 1

Internett er konvergensen mellom tele og data. Men samtidig bruddet med de begge, skriver Arild Haraldsen i det femte avsnittet av artikkelserien om infrastrukturens historie.

Arild Haraldsen
6. mai 2002 - 09:02
"Drømmemaskinen": "En on-line og interaktiv data-tjeneste solgt og levert over et nett som en informasjonstjeneste, vil være like vanlig i år 2000 som telefonen er i dag.... Noen informasjonstjenester vil omfatte elektronisk handel, andre vil inneholde on-line produktkataloger og ordre- og faktureringstjenester, samt elektronisk betaling..... Andre igjen vil omfatte simulering og dynamisk modellering, og kunne tilby medisinsk informasjon til sykehus. Atter andre vil gi sentralisert trafikk-kontroll på motorveiene og i byene, direkte kjøp og salg av produkter fra brukervennlige og interaktive terminaler hjemme i folks stuer, hvor du også kan koble deg til biblioteker og til kontoret, hvor du vil kunne benytte deg av integrerte administrative systemer..... En vil kunne abonnere på ulike tjenester som vil kunne bruke hverandres programmer om hverandre, alt til en abonnementspris."

Martin Greenberger: "The Computers of Tomorrow", Atlantic Monthly, Mai 1964


Internett er konvergensen mellom tele og data. Men samtidig bruddet med de begge: Internett innførte pakkesvitsjing og lagdelt arkitektur, i strid med teleindustriens linjesvitsjing. Pionérene innen Internett ble derfor av av teleindustrien karakterisert som både inkompetene og idioter.

Stort bedre var det ikke med dataindustrien. Tidsdeling (time-sharing) og senere interaktiv databehandling var et klart brudd med dataindustriens økonomisering og fulle utnyttelse av datakraft med batch-prinisppet. "

Hvem "oppfant" Internett? I likhet med de andre infrastrukturene jeg har nevnt er det ikke mulig å nevne kun en enkelt person, noen hadde idéene og konseptene, andre ga praktiske bidrag.
  • I en serie på 5 artikler, pluss en konklusjon, vil Arild Haraldsen søke å belyse Internetts videre utvikling i lys av hvordan andre infrastruktur-teknologier har utviklet betydelige kommersielle markeder.
  • I tillegg til den innledende ramme-artikkelen Internetts fremtid - fra anarki til "naturlig" monopol?, hvor teorigrunnlaget blir beskrevet, vil serien omfatte artikkel-overskriftene "Det victorianske Internett" (telegrafen), "Fri informasjonsflyt i luften" (radioen), "Fra summetone til informasjonsportal" (telefonen) og "Drømmemaskinen" - en oppsummering knyttet til Internett.

Joseph C. R. LikcliderLarry RobertsDouglas EngelbartTed NelsonPaul Baran
Donald DaviesVint CerfRobert KahnRobert MetcalfeTim Berners-LeeMarc AndreessenEric Bina
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Myte nr. 1.

Larry Roberts

Paul Baran
Donald DaviesMyte nr. 2.

Myte nr. 3:


Artikkelen fortsetter her...

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.