Droner fra ubemannet ubåt

USAs forsvarsindustri skal konkurrere om å levere til programmet «Hydra».

Droner fra ubemannet ubåt
Hydra-prosjektets moderubåt skal kunne holde seg i skjul i fiendtlig farvann før den plutselig, på kommando, slipper ut sine droner, ubemannede undervannsfartøy og ubemannede overflatefartøy. Bilde: DARPA

Pentagons forskningsavdeling DARPA inviterer USAs forsvarsindustri til en orientering om et prosjekt, døpt «Hydra», for nye typer ubemannede stridsmidler. Den ni timer lange orienteringen (klokken 08 til 17) holdes 5. august i Johns Hopkins University i delstaten Maryland.

Ifølge invitasjonen til Hydra Proposers' Day går Hydra-programmet ut på å utvikle og demonstrere et system der en ubemannet ubåt skal kunne sende ut droner, det vil si både ubemannede fly og små ubemannede ubåter.

Fagmagasinet Military & Aerospace Electronics gir denne beskrivelsen:

– Se for deg en svær ubemannet undervannsbåt konstruert for å operere i det skjulte over lange perioder, og som stille gjemmer seg ved fiendens kyst. På kommando fra militære ledere, slipper ubåten små avleggere. Disse flyter opp til overflaten der de sender ut ubemannede overvåkingsfly i alle retninger. Samtidig slippes små ubemannede undervannsfartøy fra undersiden av ubåtskroget for hemmelig snoping på fiendens ubåter, shipping og helhetlige maritime beredskap.

I tillegg til droner (UAV, for «unmanned aerial vehicle») og ubemannede undervannsfartøy (UUV, for «unmanned underwater vehicle») kan det tenkes at Hydra-moderskipet også sender ut ubemannede overflatefartøy (USV, for «unmanned surface vessel») på sensitive oppdrag.

Med andre ord en hel flåte av roboter for overvåkning, spionasje og krig, med bevegelighet i luft og over og under vann.

DARPA-illustrasjonen ovenfor må betraktes som en visjon av hvordan moderubåten kan se ut. Design er en del den første fasen i Hydra-prosjektet som sparkes i gang i august. Bedrifter som blir med på prosjektet skal få oppgaver knyttet til tekniske områder som ballast, framdrift, samband, kommando og kontroll, samt løsninger for å gjøre de mange robotene selvstyrte når det er hensiktsmessig.

Flere av foredragene på orienteringsdagen vil være graderte, slik at tilhørerne må være sikkerhetsklarert.

Ytterlige detaljer og lenker for spesielt interesserte gis av både Military & Aerospace Electronics og sUAS News.