JUSS OG SAMFUNN

Dropbox flytter kontoen din til Irland

Får kritikk for nye vilkår.

Dropbox fremstiller som at brukerne kan få bedre service ved at de flytter brukerne til Irland. Mon om ikke den egentlige årsaken er bedre skattebetingelser?
Dropbox fremstiller som at brukerne kan få bedre service ved at de flytter brukerne til Irland. Mon om ikke den egentlige årsaken er bedre skattebetingelser? Bilde: DropBox/digi.no
4. mai 2015 - 11:32

Lagringstjenesten gjør som mange amerikanske IT-selskaper før dem. De oppretter et juridisk datterselskap i den irske hovedstaden Dublin.

Spørsmålet er hvorfor.

Umiddelbart fremstår dette som et utslag av smart skatteplanlegging.

Vilkårene for bruk av selskapets tjenester ble oppdatert i helgen.

Endringen gjelder umiddelbart for alle nye kunder utenfor Nord-Amerika og Mexico. For eksisterende kunder i Norge og ellers i verden er endringen gjeldende fra 1. juni.

Bakgrunn: Derfor strømmer IT-gigantene til Irland

«Yte bedre service»

Vilkårene er oppdatert for «å yte bedre service til deg og det økende antallet brukere over hele verden» skriver selskapet i en kunngjøring.

De understreker at endringen ikke vil påvirke brukeropplevelsen, og at brukerne ikke behøver å foreta seg noe annerledes enn tidligere. Samtidig gir de ingen forklaring på hvorfor brukerne nå skal sogne til det nye irske datterselskapet.

Kritikken hagler mot selskapet i en serie innlegg under kunngjøringen i community-forumet. Dropbox blir beskyldt for skatteplanlegging. Det vil si praksisen ved å utnytte lokale skatteregler, gjennom å kanalisere omsetning til land der skatteregimene er spesielt gunstige.

Dette er Dropbox slett ikke alene om å gjøre, og lovlig sett dreier det seg ikke om skattesnyteri. Derimot blir praksisen uglesett av mange som mener det er umoralsk. De særirske skattereglene har i årevis vært utnyttet også av størrelser som Google, Apple, Microsoft, Oracle, Adobe og Facebook, for å nevne noen.

Booster lønnsomheten: IBM har Nederland som skatteparadis

Hva med personvern?

Får de nye vilkårene innvirkning også på brukernes personvern?

Neppe, bemerker nettstedet Lifehacker i en artikkel.

Dropbox benytter seg nemlig av Amazon Web Services for all lagring av data, og de lar ikke brukerne velge (eller vite) hvilke AWS-datasentre som anvendes. Her er det ingen endringer. Antakelig benytter Dropbox seg av amerikanske datasentre for lagringen, fordi det er rimeligst, uten at det er bekreftet.

Selskapet er dessuten underlagt amerikansk lovverk, ettersom selskapet har sitt hovedsete i California. Hvis du er bekymret over at amerikansk etterretning har tilgang til å snoke på dine data, så har ingenting endret seg etter innføringen av nye vilkår, mener Lifehacker.

Les også: Irland forsøker å plugge skattehull, men ting tar tid

Apple kan få enorm EU-bot

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.