– Dropbox handler ikke bare om lagring

300 000 apper er integrert med tjenesten som nå er tilgjengelig på norsk.

– Dropbox handler ikke bare om lagring
Webutgaven av Dropbox har kommet på norsk. Bilde: Dropbox

Webutgaven av lagringstjenesten Dropbox ble i morgentimene i dag tilgjengelig i en offisiell utgave på bokmål, noen uker etter mobilapplikasjonene var blitt oversatt til samme språk.

Norge og Dropbox

– Norge er en viktig del av Dropbox-historien. Nærmere to av fem internettbrukere i Norge benytter Dropbox, og Norge er blant de 15 landene med flest bruker per innbygger i verden, forteller Keelly Sulprizio ved Dropbox' kommunikasjonsavdeling i San Francisco, til digi.no.

Globalt har Dropbox over 300 millioner registrerte brukere. Omtrent 100 000 bruker bedriftsutgaven av tjenesten, Dropbox for Business. På spørsmål om hvordan Dropbox greier seg såpass godt i et marked som er sterk preget av konkurranse fra en rekke aktører, inkludert giganter som Amazon, Google og Microsoft, sier Sulprizio at det handler ikke bare om lagring.

Konkurranse: Amazon med billig, ubegrenset lagringsplass 

– Vi er fokuserte på å bygge det beste stedet for folk å få jobben gjort, sier hun, og nevner blant annet god tilgang, delingsmuligheter, kryssplattform og en kombinasjon av forbruker- og bedriftsrettet funksjonalitet som faktorer som bidrar til dette. Dessuten støttes Dropbox nå av mer enn 300 000 tredjepartsapplikasjoner, via tjenestens programmeringsgrensesnitt.

Amerikansk tjeneste

Dropbox-app på norsk
Mobilappene til Dropbox har allerede i noen uker vært tilgjengelig i en bokmålutgave. Bilde: Dropbox
Personvern og sikkerhet er viktig for mange norske brukere, spesielt etter avsløringene til Edward Snowden.

– Tilliten til brukerne våre er det aller viktigste for oss, så å sikre dataene deres har høyeste prioritet. Vi slåss for personvernet til brukerne både med et juridisk og teknologisk perspektiv, forteller Sulprizio.

I praksis innebærer dette at selskapet forsøker å bekjempe brede utleveringsordre fra myndighetene, samt å varsle brukerne dersom dette er juridisk mulig. Dessuten offentliggjør Dropbox, i likhet med mange andre amerikanske aktører, rapporter med informasjon men mengden av forespørsler selskapet får fra justismyndighetene og om hvordan selskapet har svart på disse.

– Vi krypterer filene som brukerne lagrer hos oss og bruker bransjeledende teknikker, slik som «certificate pinning» og «perfect forward secrecy» for å forbedre sikkerheten. Dette bidrar til å sikre informasjonen mot spionasje, også når du bruker en offentlig WLAN-sone, opplyser Sulprizio.

Hun forteller videre at Dropbox er blant selskapene som sterk argumenterer for en amerikansk overvåkningsreform.