BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dropper 32-bitsutgave av Windows Server

Nå er det kun 64-bits som gjelder i Windows Server 2008 R2.

David Lowe, sjef for gruppen med Product Managers som jobber med Windows Server 2008, forteller at den kun vil komme som et 64-bits operativsystem.
David Lowe, sjef for gruppen med Product Managers som jobber med Windows Server 2008, forteller at den kun vil komme som et 64-bits operativsystem.
12. nov. 2008 - 08:32

Windows Server 2008 R2 er oppfølgeren til dagens Windows Server. Den skal lanseres høsten neste år, samtidig med Windows 7.

På TechEd i Barcelona fikk digi.no et intervju med David Low, sjef gruppen som jobber med Windows Server i Microsoft.

- Windows 7 og Windows Server 2008 R2 deler den samme kodebasen, sier Lowe til digi.no.

Det betyr i praksis at Windows Server oppgraderes etter bare to år.

- Windows 7 har hatt ett års lengre utviklingstid, sier Lowe.

Han henviser til Microsoft plan om å levere nytt operativsystem hvert tredje år, og at Windows Server ble lansert ett år etter Windows Vista.

Den skiller seg heller ikke vesentlig ut fra dagens utgave av Windows server, men han forteller at det er noen viktige endringer i kjernen av systemet. Det går blant annet på bedre støtte for strømstyring, samt løsninger for å bedre utnytte ekstrafunksjonalitet i nyere prosessorer fra AMD og Intel.

- R2 vil støtte mer enn 64 kjerner, sier Lowe.

Han mener R2-utgaven som en følge av dette og andre forbedringer vil være i stand til å skalere opp til de virkelig store oppgavene på en mye bedre måte enn før.

Den viktigste endringen i Windows Server 2008 R2 er at den ikke kommer i en 32 bitsutgave. Microsoft har bestemt seg for at tiden er inne til å gjøre spranget.

Microsoft har ikke nøyaktige tall, men gjennom et kundeprogram har de hentet inn informasjon som viser at 64 bitsutgaven av dagens server er i ferd med å forbigå 32-bitsutgaven.

- Allerede nå er den litt mer brukt. Vi ser en splitt på cirka 50/50 mellom 64 bits og 32 bits, sier Lowe til digi.no.

En viktig grunn til det er virtualiseringsteknologien Hyper-V. Det er Microsofts virtualiseringslag som gjør det mulig å installere virtuelle maskiner direkte på maskinvaren, istedenfor å installeres på toppen av et annet operativsystem.

- Hyper-V er en ren 64-bits teknologi, sier Lowe.

Lowe og Microsoft er ikke bekymret for at valget om å droppe en 32 bitsutgave skal skremme vekk kunder som ikke føler seg klare til å ta spranget.

- Vi tror kundene allerede ser på 64 bits, sier Lowe.

Han poengterer også at 32 bits programvare fint kjører på 64 bits operativsystemer. Utfordringen ligger først og fremst i drivere som må skrives spesielt for 64 bits operativsystem.

Med tanke på at dette er et serverprodukt, er det lettere for Microsoft å få leverandørene med på å klargjøre de nødvendige driverne for 64-bits fordi de alle trenger å få sertifisert sine løsninger for å overbevise kundene sine.

På klientmaskiner er situasjonen annerledes. Der er ikke oppetidskravene det samme, og det er også et mye større utvalg av maskinvaretillegg som vil kreve nye drivere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Akkurat som med klientoperativsystemet Windows 7 er ikke Windows Server 2008 R2 helt funksjonsferdig riktig ennå.

- R2 er API-ferdig, sier Lowe.

Han forteller at den vil komme med innebygd støtte for .Net 2.0, 3.0 og 3.5 SP1. .Net 4.0 vil bli tilgjengelig som en separat nedlastbar komponent.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.