Dropper Citrix og får bedre fortjeneste

Vinstra-lokalisert datasentral har utviklet en egen løsning på toppen av Microsofts terminal server.

Intelligent Quality er en ASP-leverandør litt utenom det vanlige. De har bygget sin serversentral på Vinstra og til å begynne med ukependlet de av de ansatte som bodde i Oslo ut til Gudbrandsdalen hver uke. Sjefen selv snakker ekte dølamål og det har blitt endel av selskapets profil som en distriktsorientert ASP-leverandør.

Nå har selskapet også kontor i Oslo og det er da også i sentrale strøk de tjener inn mesteparten av sine inntekter, samtidig som de utnytter fordelene med lokal, billig og stabil kompetanse i distriktene.

Etter stiftelsen i 2003 har selskapet måtte jobbe seg gjennom et tøft marked og det var først i fjor at selskapet klarte å oppnå sorte tall på bunnlinjen. Da fikk selskapet et resultat på 1,2 millioner av en omsetning på 22,8 millioner kroner.

Nå forventer selskapet kraftig vekst fremover, drevet av et nytt egenutviklet system, kalt Arctandria, som skal gjøre selskapets ASP-tjenester bedre og billigere for kundene.

Til å begynne med leverte Intelligent Quality tjenester til små kunder med utgangspunkt i programvare fra Microsoft og Citrix. I tillegg kom programvaren som hver enkelt kunde trengte å kjøre på sin plattform. Det medførte store lisenskostnader til programvareleverandørene og dyre spesialtilpasninger for hver enkelt kunde. Spesielt dyr var Citrix-lisensen.

- En av bakgrunnen for Arctandria var at programvareleverandørene tok en for stor del av kaka. Vi ble sittende igjen med for lite, sier Jonny Tungen, daglig leder i Intelligent Quality til digi.no.

ASP-kunder er veldig prisbeviste og når man summerer alt av maskinvare, programvare og tjenester og presenterer det som en fast månedlig sum for kunden, så blir det ofte et prispress mot leverandøren. Dette prispresset kan være vanskelig å skyve over på underleverandørene og ASP-aktørene må derfor redusere kostnadene så mye som mulig.

- Uten Citrix-lisensen kan vi levere til en tredjedel av prisen uten at det går på bekostning av funksjonalitet, sier Tungen til digi.no.

Intelligent Quality jobbet med prosjektet siden sommeren 2003 og har brukt mellom 6 og åtte millioner på utviklingen. Deler av det ble finansiert ved hjelp av Innovasjon Norge av distriktpolitiske hensyn. Det er en fordel man får med å etablere seg med datasentral ute i distriktene.

Citrix leverer programvare som installeres på toppen av Microsofts Terminal Server. Til å begynne med måtte man ha programvare fra Citrix for å kunne bruke en WIndows server på denne måten, men etterhvert har Microsoft fått mer og mer av denne funksjonaliteten innebygd. Citrix har holdt seg i forkant av utviklingen ved å forbedre ytelse og ved å bygge ut bedre tilleggsfunksjonalitet innen sikkerhet, portalintegrasjon og lastbalansering, samt feiltleranse på serverne.

Web rdp (Remote Desktop Protocol), Microsoft Terminal Server sin overføringsprotokoll er ikke lengre flaskehalsen så Citrix må differensiere seg på tilleggstjenestene. Her har Intelligent Quality erstattet Citrix løsningene med egenutviklet programvare og de har benyttet seg av lastbalanseringen som kommer med Microsofts Terminal Server. Utfordringen var å få alt til å spille ordentlig sammen.

- Arctandria er en erstatning for Citrix på portalbiten, altså elementene før skrivebordet dukker opp, sier Tungen til digi.no.

Related content

Systemet ligger som et lag mellom applikasjonene og designet av portalen. Ved hjelp av dette systemet kan selskapet raskt og effektivt integrere nye applikasjoner og moduler. Systemet er fleksibelt nok til å dekke kundenes behov, samtidig som at det reduserer Intelligent Qualitys driftskostnader.

- Nå får vi bare en liste i Excel som vi importerer og automatisk genererer brukere ut fra med riktige rettigheter. Brukerne får brukernavn og passord på SMS og så er de oppe og kjører, sier Tungen.

Et viktig aspekt for enhver datasentral er sikkerheten. Intelligent Quality bruker ikke vpn (Virtual Private Network), når de nå har droppet Citrix fra løsningen sin. Selskapet mener at det ikke bør være et problem.

- Man kan dra sikkerhetsdebatten opp og ned i mente, men alle bruker nettbank i dag uten vpn. Det er 128 bits kryptering og sertifikater som ligger i bunn. Det er samme teknologi som brukes av Altinn så det bør være godt nok, sier Tungen til digi.no.

Citrix er ikke helt ute av ASP-selskapets løsning, ennå.

- Vi har en Citrix plattform i dag på våre gamle kunder, alle skal fortløpende over på vårt nye system, sier Tungen.

Til toppen