FORBRUKERTEKNOLOGI

Dropper egen DRM på e-bøker

Sony går sammen med konkurrenter.

Sonys e-bokleser blir nå som alle andre e-boklesere - minus Amazons Kindle.
Sonys e-bokleser blir nå som alle andre e-boklesere - minus Amazons Kindle. Bilde: Foto: Sony
14. aug. 2009 - 11:06
Sonys e-bokleser blir nå som alle andre e-boklesere - minus Amazons Kindle. <i>Bilde: Foto</i>
Sonys e-bokleser blir nå som alle andre e-boklesere - minus Amazons Kindle. Bilde: Foto

Sony har i følge New York Times valgt å droppe sin egen kopisikringsløsning i sin digitale bokhandel til fordel for Adobes Content Server 4 (CS4) DRM-system.

Det betyr at Sony nå slutter seg til EPUB-standarden, som brorparten av USAs forlagsindustri (og deler av den britiske) støtter.

Unntaket er Amazon, som har valgt å holde seg til sin egen Kindle-løsning. Det kan de foreløpig trygt gjøre, for det er ingen tvil om at at andre digitale bokhandlere på nettet selger for lommerusk i forhold til dem.

Salg av digitale bøker for nedlasting passerte 14 millioner dollar (om lag 84 millioner norske kroner) i USA i juni, en økning på 136,2 prosent i forhold til juni fjor.

Med andre ord snakker vi om en voksende industri her, og et klart forvarsel om at bøker - i likhet med flm og musikk - er i ferd med å flytte ut på nettet.

Et digitalt boksalg er imidlertid avhengig av at det finnes små. lette og batterisnille lesere der ute som gjør lesing av digital tekst like praktisk som å finne fram en fysisk bok.

Amazon har delvis klart det med sin Kindle-leser. Sonys <<a href=http://www.itavisen.no/sak/819931/Ny_e-bokleser_fra_Sony/ target=_blank>Reader er utvilsomt nettere, men til denne har du så langt bare kunnet kjøpe bøker via Sonys egen bokhandel.

Når Sony nå går over til EPUB med Adobes kopisikring, vil man også kunne lese bøker man har kjøpt i andre bokhandlere (som Barnes & Noble) på Sonys leser. Samt på nesten alle andre apparater som kan kjøre Adobes pdf-slektning.

Sonys Reader vil i løpet av året komme i trådløs utgave, med muligheten til å laste ned direkte til enheten når man befinner seg i en WiFi-sone. Dette øker utvilsomt anvendeligheten ytterligere.

Dt store spørsmålet er likevel hva Apple gjør. I løpet av neste år kommer trolig selskapet med sin Tablet, en mellomting mellom iPod Touch og MacBook som utvilsomt blant annet er ment for e-bøker.

Mange tror Apple kommer til å «gjøre en iTunes» og kjøre et proprietært format de kan presse bokbransjen med, slik de har presset musikkbransjen til å skohorne seg inn i deres trange iTunes/iPod/iPhone-univers.

Men dersom det står en Adobe-representant på scenen sammen med Steve Jobs når han presenterer Tablet en gang i 2010, kan Amazon ha grunn til skjelve i buksene.

Amazon har imidlertid sagt at de har som mål å støtte alle plattformer på linje med EPUB, og har i første omgang lansert en iPhone-applikasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.