BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dropper fransk auksjon

Konsernsjef i Deutsche Telekom, Ron Sommer må innse at selskapet ikke har kapasitet til å bygge opp egen mobilvirksomhet i Frankrike.

Frode Eriksen
22. nov. 2000 - 14:29

Overraskende velger Deutsche Telekom å ikke konkurrere om en av de franske UMTS-lisensene, men å konsentrere seg om eksisterende virksomhet. Fra før har mobilinvestoren Hutchinson 3G Europe fortalt at de neppe vil komme til å forfølge den franske tildelingen.

At selskap dropper ut av den franske konkurransen gjør det desto bedre for de som er tilbake. Blant de er franske Suez Lyonnaise des Eaux som vil søke sammen med spanske Telefonica, på den fjerde lisensen.

De tre første er mer eller mindre opptatt av de tre eksisterende GSM-operatørene France Telecom, Bouygues Telecom og SFR om en skal følge utviklingen fra de andre UMTS-tildelingene og auksjonene. Den fjerde lisensen er dermed den siste muligheten en har for å etablere seg som netteier i landet, i og med at ingen tror at de eksisterende aktørene ikke vil motta hver sin lisens.

Administrerende direktør i T-Mobile International, Deutsche Telekoms mobildatter, Kai-Uwe Ricke, sier til den franske avisen Les Echos at en satsing i Frankrike er for risikofylt uten å ha en eksisterende kundebase. - Frankrike forblir et viktig marked, spesielt for en gruppe som har internasjonale ambisjoner, sier han. Dette er en betydelig strategiendring fra før sommeren, da konsernsjef i Deutsche Telekom, Ron Sommer sa at selskapet ville søke UMTS-lisens i Frankrike og at en ikke hadde behov for lokale partnere.

Frankrike vil ikke auksjonere ut sine lisenser, de blir tildelt etter en skjønnhetskonkurranse der de fire "vinnerne" riktignok hver må betale en avgift på 32,5 milliarder franske franc eller 40 milliarder kroner, hvorav halvparten innen to år, og resten fordelt over 13 år.

Franske budgivere har imidlertid fortsatt god tid på seg. Fristen for å levere bud går ikke ut før 31. januar neste år.

Deutsche Telekom er også deltaker i et konsortium som er en av ti aktører som konkurrerer om de fire svenske UMTS-lisensene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.