IT-NORGE

Dropper IT-sektoren

Innovasjon Norge må forenkle driften etter budsjettkutt.

31. jan. 2011 - 15:52

Kraftige budsjettkutt gjør at Innovasjon Norge skreller vekk IKT som egen prioritert sektor. Totalt må virksomheten spare 120 millioner kroner. Det varslet ledelsen på et møte i forrige uke.

Antallet prioriterte sektorer kuttes fra dagens ni til seks. IT og kultur ryker, mens olje og gass slås sammen med maritim bransje.

- Dette er først og fremst en intern omorganisering. IT skal fortsatt være et område vi prioriterer i veldig mye av det vi gjør, men det er ingen til om vi nå kan gjøre mindre på det strategiske området, sier informasjonsdirektør Kjetil Svorkmo Bergmann til digi.no.

For bedriftene skal kuttene i liten grad merkes. Det skal også være flere distriktskontorer i Innovasjon Norge der IT fremdeles skal være blant de høyest prioriterte oppgavene, ifølge Bergmann.

- Får vi søknad om støtte eller lån til et IT-prosjekt blir det vurdert som tidligere. Det er fortsatt like mye penger tilgjengelig, sier han.

Verre blir det med arbeidet på overordnet plan. Innovasjon Norge vil ikke lenger ta seg råd til å delta i det langsiktige arbeidet, blant annet kutter de ut deltakelsen i bransjeorganisasjoner som IKT-Norge og Abelia.

- Vi vil heller ikke kunne ta iniativ overfor bransjen eller være en pådriver for bransjen som tidligere. Nå blir det kun jobbing med enkeltprosjekter, sier Bergmann til digi.no.

- Uforståelig

IKT-Norge, som de siste årene har hatt en koordinerende rolle for IT-bransjen internt i Innovasjon Norge, er bekymret over kuttene.

- IT er utvilsomt den enkeltfaktoren som bidrar mest til innovasjon i alle næringer, derfor blir denne prioriteringen uforståelig, sier direktør for næringsutvikling i IKT Norge, Fredrik Syversen i en pressemelding.

Han mener at signalet som nå sendes ut egentlig ikke er overraskende. Ifølge Syversen har ikke det statlige virkemiddelapparatet tatt innover seg at Norge er et samfunn der tjenestesektoren er like viktig som industrien.

- De som sitter på pengene i form av virkemidler ser ikke den endringen som norsk næringsliv er avhengig av, nemlig effektivisering ved bruk av IT. Å kutte denne sektoren som satsingsområde er det samme som å kutte satsingen på kyr i melkeproduksjonen for å bruke et språk som myndighetene forstår, sier Syversen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.