Dropper JavaScript-nyhet som allerede er i bruk

Behovet for metoden har blitt borte.

Dropper JavaScript-nyhet som allerede er i bruk
ECMAScript 7-spesifikasjonen er ennå ikke spikret, og nå forsvinner trolig en funksjon som tidligere var sterkt etterspurt. Bilde: Dmitry Baranovskiy/Flickr (CC BY 2.0)

Som utvikler er alltid en viss fare å benytte uferdige teknologier, nettopp fordi uferdig gjerne betyr at det fortsatt kan skje betydelige endringer.

Denne uken ble det klart at dette er i ferd med å skje med en funksjon som etter planen skulle være med i neste utgave av ECMAScript, spesifikasjonen som JavaScript er basert på.

Leste du denne? Nå skal betaling på weben standardiseres

Object.observe

I forslagene til ECMAScript 7 er det inkludert en metode som kalles for Object.observe. Denne lar utviklere legge til en lyttefunksjon som kalles opp hver gang et objekt eller objektets egenskaper endres. Metoden skulle gi betydelig bedre ytelse enn de metodene som er tilgjengelige i dag.

Digi.no har tidligere omtalt Object.observe i flere sammenhenger. Blant annet skrev vi i oktober 2014 at Object.observe var blant det som stod aller høyest på ønskelisten til utviklere over ny funksjonalitet i Internet Explorer.

Men nå mener Adam Klein, en Chrome-utvikler som er blant dem som i mer enn tre år har jobbet for å få Object.observe inn i ECMAScript 7, at virkeligheten har blitt så forandret at Object.observe ikke lenger har livets rett, noe InfoWorld omtaler.

Rowhammer: Fysisk dataminne kan angripes med JavaScript 

Ikke som forventet

Tanken har vært at visse rammeverk, blant annet Polymer, skulle basere sine databindingssystemer på Object.observe, men dette har av ulike årsaker vært vanskelig å få til. Klein skriver dessuten at prosesseringsmodellen til React har blitt ganske populær på weben.

Google Chrome har støtte Object.observe siden versjon 36, som kom i fjor sommer. Det samme gjelder Opera 23 og nyere. Klein opplyser at tall fra Google viser at metoden brukes i 0,0169 prosent av alle sidevisningene med Chrome.

Ingen av de øvrige nettleserne har så langt implementert støtte for Object.observe, og det er nok like greit. For Klein planlegger nå å trekke tilbake hele forslaget om Object.observe fra spesifikasjonsprosessen. Han skriver også at han håper at støtten vil bli fjernet fra JavaScript-motoren V8 innen utgangen av året.

Les også: Nå økes JavaScript-takten 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.