Dropper mangekjernet grafikkprosessor

Intel kommer ikke i mål med selskapet første Larrabee-produkt.

Skisse av Larrabee-arkitekturen.
Skisse av Larrabee-arkitekturen.

Intel kommer ikke i mål med selskapet første Larrabee-produkt.

Larrabee er kodenavnet på Intels satsning mot det avanserte grafikkprosessormarket - en satsning som ikke helt har gått som planlagt.

Fredag ble det kjent at selskapet ikke kommer til å lansere den opprinnelige utgaven av grafikkprosessoren. Intel har omtalt fram denne opptil 32 kjernede brikken en rekke ganger siden 2007, men en offentlig demonstrasjon av den i september gjorde at mange ble langt mer skeptiske enn de hadde vært på forhånd.

Grafikkytelsen var ikke så mye å skryte av, selv om senere demonstrasjoner har vist at Larrabee har kunne utføre andre typer oppgaver i et høyt tempo.

Larrabee skulle være en direkte konkurrent til de diskrete grafikksystemene fra AMD og Nvidia, men i motsetning til disse to skulle Larrabee bestå av x86-baserte kjerner i stedet for de mer spesialiserte kjernene konkurrentene bruker.

Dette skulle gjøre Larrabee enklere å programmere, men mens Intel har utviklet Larrabee har de to konkurrentene fokusert på fart og ytelse, noe som gjør at landskapet ser ganske annerledes ut nå enn da Intel begynte å utvikle Larrabee.

Opprinnelig skulle Larrabee ha blitt lansert i år. Senere kom beskjeden om at den var blitt utsatt til neste år, men nå legges altså den opprinnelige modellen på hylla for godt - i alle fall som et konvensjonelt produkt.

Ifølge Wall Street Journal vil Intel gjøre brikken tilgjengelig som en plattform for å hjelp utviklere med å designe nye applikasjoner som kan utføre parallelle beregninger.

Skisse av Larrabee-arkitekturen.
Skisse av Larrabee-arkitekturen.

- Silisiumen og programvaren er ikke på det stedet hvor vi hadde håpet at den ville være på dette stadiet i prosjektet, sier Nick Knupffer, en talsmann for Intel, til Wall Street Journal.

- Vi lover fortsatt å levere mangekjernede grafikkprodukter i verdensklasse til våre kunder, sier han, noe som betyr at Intel vil ta med seg erfaringene fra Larrabee til å utvikle et eller flere nye produkter. Men selskapet vil ikke si mer om disse planene før i 2010.

Intel viste i forrige uke fram et nytt konseptprodukt med mange kjerner, men dette skal ikke være noen grafikkprosessor.

    Les også:

Til toppen