Dropper mobil-søksmålene

Rockstar selger alle Nortel-patentene.

Dropper mobil-søksmålene
Apple, Microsoft og de andre Rockstar-eierne legger ned stridsøksen i mobilpatentkrigen når Rockstar nå selger hele patentporteføljen til RPX. Bilde: PantherMedia / Yanik Chauvin

Microsoft, Apple, Sony, Blackberry og Ericsson opprettet i 2011 konsortiet Rockstar for å kjøpe og forvalte de 6000 patentene etter det konkursrammede, canadiske teleselskapet Nortel. I forrige uke ble det kjent at Rockstar har solgt eller overført samtlige av disse patentene til nye eiere. Et resultat av dette er ifølge Reuters at Rockstar dropper søksmålene mot en rekke leverandører av Android-basert smartmobiler. Et tilsvarende søksmål mot Google endte med forlik i slutten av november.

Det er selskapet RPX Clearinghouse LLC, et datterselskap av børsnoterte RPX Corporation, som nå har kjøpt 4000 av de 6000 tusen opprinnelige Nortel-patentene. De resterende, som nok er de mest verdifulle, skal tidligere ha blitt overført til de forskjellige Rockstar-eierne.

RPX har som forretningsmodell å verne medlemmene mot patenttroll. Selskapet skal ha betalt 900 millioner dollar for de 4000 patentene. I 2011 ga konsortiet av teknologiselskaper 4,5 milliarder dollar for de 6000 patentene.

Syndikat

RPX oppgir i en pressemelding at RPX Clearinghouse vil motta lisensinntekter fra et syndikat bestående av mer enn 30 teknologiselskaper, blant annet Cisco og Google, men også flere av Rockstar-eierne. Syndikatet vil bli tilbudt ikke-eksklusive lisenser på Rockstar-patentene. Også andre interesserte selskaper vil tilbys å lisensiere patentene med FRAND-betingelser (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory).

Ifølge Financial Times betyr transaksjonen slutten på Rockstar-samarbeidet.

Lei

– Jeg tror de ikke var begeistret over rettstvisten og tenkte at dette var en mer effektiv måte å få verdi for porteføljen sin, sier John A. Amster, toppsjef i RPX, til Reuters om hvorfor Rockstar-eierne har solgt patentene,

– Det kunne ha tatt mange flere år med rettstvister for å oppnå den samme verdien, mener Amster.

– Vi ble med i Rockstar for å sikre at både Microsoft og bransjen vår ville ha bred tilgang til Nortel-patentene. Vi er fornøyde over å ha oppnådd dette målet gjennom dette salget, og over at vår verdifulle lisens til patentene blir solgt, sier Erich Andersen, deputy general counsel hos Microsoft, i en pressemelding.