Dropper trolig startknappen i Windows 8

Har vært et kjennetegn for OS-et siden 1995.

Slik ser angivelig skriverbordet i Windows 8 Consumer Preview ut, hvor startknappen ikke lenger er til stede.
Slik ser angivelig skriverbordet i Windows 8 Consumer Preview ut, hvor startknappen ikke lenger er til stede. (Bilde: PC Beta)

Har vært et kjennetegn for OS-et siden 1995.

En rekke amerikanske nyhetstjenester meldte i helgen at Microsoft trolig har fjernet den klassiske startknappen i den kommende Windows 8 «Consumer Preview». Dette er den andre testversjonen av Windows 8 som gjøres tilgjengelig for alle.

Utgangspunktet for alle oppslagene er bilder publisert av kinesiske PC Beta. Bildene kan selvfølgelig være manipulerte, men The Verge skal ha fått bekreftet via andre kilder at opplysningene om startknappen stemmer.

Startmenyen i Windows 95.
Startmenyen i Windows 95. Bilde: Microsoft

Dette betyr likevel ikke at all funksjonaliteten som startknappen i dag tilbyr, blir borte. I stedet kan brukeren bevege muspekeren ned i venstre hjørne på skjermen. Da vil det vises et menylignende brukergrensesnitt som ifølge The Verge skal vises både i Metro- og desktopmodus. Opplevelsen minner trolig en del om «vis skrivebord»-funksjonen i nedre høyre hjørne i Windows 7.

Ifølge The Verge, som har et bilde av det nye grensesnittet, skal dette vise miniatyrbilder av de ulike navigeringsvalgene som tilbys i grensesnittet. Ett av valgene er å veksle mellom Metro- og desktopmodus.

Microsoft varslet allerede i fjor høst at det ville skje en endring med startknappen, og at startmenyen ville gjøres om til en startskjerm. Men den framstod da mer som en del av Metro-grensesnittet enn som en del av det vanlige skrivebordet.

Slik ser angivelig skriverbordet i Windows 8 Consumer Preview ut, hvor startknappen ikke lenger er til stede.
Slik ser angivelig skriverbordet i Windows 8 Consumer Preview ut, hvor startknappen ikke lenger er til stede. Bilde: PC Beta

Det å fjerne startknappen – som ble til en sirkel i Windows Vista – vil gi noe ekstra plass til andre elementer på oppgavelinjen, som i Windows 7 kalles for «Super Bar».

Startknappen ble introdusert med Windows 95, som kom i 1995, og har vært et klart kjennetegn for Windows, selv om også enkelte andre operativsystemer eller grafiske brukergrensesnitt har tilbudt noe lignende.

I 1995 ble startknappen og -menyen stort sett godt mottatt, selv om mange i alle år har ansett det som litt pussig at man kunne klikke på «start» for å skru av maskinen.

Til toppen