Dropper Vista og skylder på finanskrisen

Amerikanske bedrifter holder igjen på IT-budsjettet, og håper tidene er bedre når Windows 7 kommer.

Dropper Vista og skylder på finanskrisen

Amerikanske bedrifter holder igjen på IT-budsjettet, og håper tidene er bedre når Windows 7 kommer.

Microsoft har fått mye kritikk for sitt siste operativsystem Vista som ble lansert for cirka 2 år siden. Operativsystemet var kraftig forsinket, og halveis ble det gjennom ført en stor «reboot» av utviklingen der mye ny funksjonalitet ble taatt ut.

Tidligere brukere slet med manglende driverstøtte og med endel barnesykdommer. Begge deler skal i stor grad være i orden nå, men ikke alle er overbevist.

Microsoft har tidligere sagt at de har solgt mer enn 180 millioner lisenser, men flere stiller spørsmålstegn ved hvor mange av disse som faktisk har gått over. Etter mange krav, gikk Microsoft med på å tillate nedgradering til Windows Xp for de som hadde kjøpt Vista.

Neste utgave av Windows er heller ikke langt unna. En tidlig utgave av Windows 7 er delt ut til utvalgte testere, og mange av førsteinntrykkene som rapporteres er at dette er en svært god forbedring av Vista.

Dette setter Microsoft i et lite dilemma. På den ene siden ønsker de å få kundene til å gå over til Windows 7 når den er klar, men de må også forholde seg til at det er Vista som nå er tilgjengelig i markedet. Det hjelper på deres argumenter at det IT-avdelingene lærer om Windows Vista også er gjeldende for Windows 7, samt at drivermodellen er tilnærmet 100 prosent kompatibel.

Likevel rapporterer diverse analyser om nølende implementeringer av Vista i bedriftene.

Ifølge en analuse utført av Sunbelt Software, er det bare 10 prosent av bedriftskundene som har migrert til Vista. Dette stemer ganske godt overens med hva blant annet analsyeselskapet Gartner har kommet frem til.

- Omtrent 46 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier at deres bedrift vil hoppe over Vista og gå direkte fra Windows XP til neste generasjon Vindows, skriver Laura DiDio i ITIC i et e-postintervju med Microsoft-Watch.

Begrunnelsen er todelt: Windows XP fungerer godt for de fleste bedriftene, og finanskrisen har skapt en stram situasjon der investeringer kuttes. Sistnevnte går hardt utover Vista.

32 prosent av selskapene sier at de må kutte IT-budsjettet med mellom 5 og 15 prosent, og hele 35 prosent sier at de har kansellert planlagte oppgraderinger av programvare, maskinvare og nettverksløsninger som en følge av finanskrisen.

Det betyr ikke at bedriftene er negativ til Vista i utgangspunktet. Undersøkelsen viser at 60 prosent av de 700 spurte mellomlederne ga Vista godt, veldig godt eller meget bra skussmål innen ytelse, stabilitet og sikkerhet. Bare 19 prosent mente at Vista ikke var godt nok.

De fleste av de som har valgt å oppgradere har gitt Vista tommelen opp, ifølge undersøkelsen.

    Les også:

Til toppen