JUSS OG SAMFUNN

DSB har ikke en klar årsak til nødvarsel-problemene

Mange som befinner seg utenfor områder med rødt farevarsel om ekstremvær, har fått nødvarsel på mobilen ved en feil. DSB vet ikke nøyaktig hva som har skjedd.

– Det skal ikke skje, sier DSB-direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther om de feilsendte nødvarslene. Her er hun fotografert under Inside Telecom-konferansen våren 2022.
– Det skal ikke skje, sier DSB-direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther om de feilsendte nødvarslene. Her er hun fotografert under Inside Telecom-konferansen våren 2022. Foto: Oskar Hope-Paulsrud
8. aug. 2023 - 13:01

– Dette varselet synes å ha gått lenger enn det som avsender har tenkt, og det er blitt sendt flere ganger, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

Sammen med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og politiet undersøker de hva som har skjedd.

– Det er flere ulike distrikter som er involvert. Vi må se på om det er noen «hiccups», «bugs» eller flaskehalser som gjorde at det ble publisert ut til for mange.

– Riktig å sende nødvarsel

Det meldes også at folk har blitt vekket om natten av varselet.

– Det skal ikke skje, sier Aarsæther.

Det er politiet som har sendt ut nødvarselet i samråd med statsforvaltere.

– Jeg synes det var en helt riktig vurdering av politiet å sende nødvarsel med et sånt bakteppe som dette. Norge har ikke sett makan til værmelding, og her må folk få beskjed, sier Aarsæther.

Tiktok risikerer milliardbot fra EU.
Les også

EU starter gransking av Tiktok

Ikke mulig med presis avgrensning

I en pressemelding skriver DSB at det ikke er mulig å avgrense nødvarsel helt konkret.

– Et nødvarsel sendes ut i et aktuelt geografisk område med en valgt gyldighet som kan vare mange timer. Dette gjøres for å sikre at personer som beveger seg inn i et område hvor det er sendt ut nødvarsel, også får varslet etter at det ble sendt ut, skriver de.

DSB er også kjent med at folk i områder med rødt farevarsel, ikke ble varslet.

– Årsaken kan være at den enkelte ikke har hatt dekning, ikke har tilgang på 4G eller 5G eller at telefonen ikke støtter systemet. Det kreves en nylig oppdatert mobiltelefon for å kunne motta nødvarsel, skriver de.

Selskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) har en særstilling i markedet for de mest avanserte databrikkene.
Les også

Bloomberg: Tek-selskaper kan skru av utstyr hvis Kina invaderer Taiwan

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.