TELEKOM

Du får ikke hjernekreft av å ringe med mobil

Nok en undersøkelse, denne gang fra Japan, avviser at mobilbruk øker faren for hjernekreft.

6. feb. 2008 - 10:45

Siden 1980-tallet har bruken av mobiltelefoner eksplodert verden over. Samtidig er det ikke konstatert noen økning av tilfeller av hjernekreft.

Frykten for hva slags virkning strålingen fra mobiltelefonene kan ha for hjernevevet gjør at det forskes på om mobilen likevel kan skade brukeren.

Forskere fra Det kvinnelige medisinske universitetet i Tokyo har nettopp publisert resultatene av sin nyeste undersøkelse i den siste utgaven av British Journal of Cancer. De har sammenliknet mobilbruken hos 322 ofre for hjernekreft med en kontrollgruppe på 683 friske brukere. Undersøkelsen omfattet studier av virkningen av ulike typer telefoners stråling på ulike områder i hjernen.

Alle som deltok i undersøkelsen fikk en vurdering av hvor mye stråling deres mobilbruk hadde utsatt dem for gjennom årene.

De japanske forskerne fant ingen sammenheng mellom hjernekreft og bruk av mobiltelefon.

Ifølge Reuters skal det store flertallet av undersøkelser om mobilbruk og kreft ha konkludert med at det ikke er noen sammenheng. Bare noen få mener å ha påvist en sammenheng. Den største undersøkelsen gjaldt 420 000 mennesker og pågikk over ti år: Den konkluderte med at det ikke var påvist noen sammenheng mellom mobilbruk og noen form for kreft.

Kreftforskere understreker at det er fortsatt for tidlig å være helt sikker på at mobilbruk ikke kan ha skadelige virkninger over lengre tid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.